身邊開始有人準備移民

1558 回覆
1386 Like 49 Dislike
咁你依家係外國定香港

不過移民從來都係唔容易既決定
其實移民就預咗要學好英文, 有乜好嘈?

成班傻仔幫人吹奏BNO平權
然後自己一啲著數都拎唔到, 人地就慳返千萬移民費
算啦,呢啲人入一個移民post即係太監落青樓
如果真係手足,第一班香港人去到一定有途徑幫手
其實PR係度講係無用

想走嗰啲一定會走
唔通上連登睇post先決定咩
咁無bno既人唔去澳洲去邊?美國、加拿大、歐盟都未有plan,睇情況短時間內都未必有,後生既又急住走最多去住working holiday儲住錢,再睇情況決定去邊
唔好理條友啦, 負能量到呢 我直頭block鳩埋佢
「香港人英文點會差」
依句說話令人目瞪口呆, 其實唔關移唔移民事
係常識出左事
啲人走咗香港就有大量職位空缺唔愁冇錢搵
原本已經有外國護照果d要走話都無咁易,見到有細路既好多都番左去

而家已經行動緊/行動左既通常係家庭成員行先,搵食既殿後

有行動力未實行既起碼都報緊course操fit自己當地語言,惡補下當地歷史

得個講字果d睇風向既,過到去先學會辛苦d咁囉

準備既野要做足,不過最重要係勇氣同適應心態
咁去澳洲又唔一定要讀U既,好多藍領技術類既certificate都有移民資格,唔洗5年就可以申請永居啦。
至於封關,聽聞某啲states已開放畀international students入境。
無人走,反而有幾個襯肺炎壓價買樓,聽過兩個同事話移民,佢地人工低(2萬頭),20幾歲,可能無咩包袱
樓市是決定性因素。
冇冧巴果班都話請人架,你唔去申請?定係你一早係?
要睇支爆嚟先定香港全換血先, 如果三兩年內支爆香港就仲有少少希望, 如果唔係...........唉!
2X既後生仔係錢窮, 身不窮
3X如有家庭個堆錢窮就真係窮嘞
你咪鎖囉
講事實係難聽啲既
你都on9 d 中產走左 外資走埋 邊到搵工俾你做

返大灣區內循環就似
聽日開camp啦仲唔走
有冇睇巴打個post...個個都5+1出先走同當年搶口罩有咩分別⋯有本錢巴打都勸早半年走到當地搵工;落腳,唔好一堆人搶住走,仲有你估啊爺真係唔出招等你走?
老婆唔想走可以點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞