身邊開始有人準備移民

1558 回覆
1386 Like 49 Dislike
有個有錢前上司已經走咗 另一個管理層都係有錢就年尾走 而且都唔係英國
根本而家已經走咗/今年內年都有一定身家
諗住BNO走基本上都係準備緊 都係plan過去買樓先 唔會下年一月開visa就即走
因為疫情搞到經濟唔多好 短期唔係咁易搵工
如果下年經濟正常返 應該會多人走
咁移民post淨係拎出過國既人黎講都係無意義
係要take majority
樂觀撚接受唔到一丁點既現實
好多家庭要等小朋友讀完學期 先至走得
起碼都要過咗年先,估計放暑假會好多人走
你去陪佢坐囉
有心走但無錢,點走
搵搵埋埋先啱啱好夠食
任何人口基數人既國家都係咁,印度圈子,穆斯林圈子都大
呢個多倫多而家變埋香港添
可否整個問卷係到投票

1,3,5 年內移民既人投。
小弟準備咗三年
下年五月起行
終於搵到D「有獨立思考」既人
不論連登定FB group
大部份都present緊「美好將來 有手有腳好生活 凡事有希望 加油」呢類雞湯reply

當大部份都吹爆呢隻論調
我又feel到濃味出緊來
世事完美當然好 都想大家好
但係咁大個人呢十年經歷既野大家都醒啦...

寧願用「底線思維」去計算
即係凡事香港人吹爆既野
例如:最常提及可以搵既工作
都預定收哂皮 人踩人 都時大悲鳴

當自己一個普通叙利亞難民
一個人可以靠自己點玩
如果都計到下
就算係一個the worst case
你都仲有獨特性 (唔係有手有腳做到野,即係退休人士目不識丁都做到果D)
咁就真係思維上well plan

我係咁諗
我個人主張悲觀性正面
凡事諗到最差都玩到就okay
走就走緊
只係諗緊將賣完樓舊錢用邊個方法好
PLAN A:英國買層樓再打份牛
PLAN B:台灣投資移民,預左蝕錢,當將蝕舊錢拎個台灣居留權
可能你會話我戇鳩,但係我而家起香港搵唔到自己生存既目標覺得仲戇鳩
有都唔會特登周圍同人講
無辦法架,第一步一定要勇敢踏出去。
香港聽慣英文,同埋英國本土,澳洲口音都唔叫難聽,最少職場上係順耳果個1類別。
留係香港交税養黑警?不了
起碼Quality of life 好過好多地方
俾稅係重D,不過每年退稅又係番度
老左分pension起碼都唔會餓死
屋企個電視房已經大過好多人係香港間屋
點解唔租樓先?英國咁大。
比心機吹風
事實係90-97有堆單身窮撚(10萬元)
已經成形 不斷recruit 單身窮撚互幫

TALK is CHEAP
你有你信
我有我做

P.S. WH幾皮野去英國咪又咁🧐🧐🧐🧐
貧賤不能移
戇鳩仔有樣睇

你連三日後自己Lunch都唔會知道食乜,事實上就係因為外國福利比亞洲地區好,好多當地白人根本唔會去做藍領工作導致國家有輸入移民需要。

根本的工廠式行業多到只有你唔知,無你搵唔到,運輸,建築工人缺唔缺你知唔知? 果園入面日曬雨淋辛苦摘水果你知唔知? 半夜係工廠入面做食品加工流水線你知唔知?

基本上只要真正放低身段,而你又正正常常,係頭幾年搵到一份哪怕最低工資既工維繫「生存」,熟悉環境係一定做得到。

你下下都要計晒數先行出去? 咁你連遊行都唔會去啦,又要諗差佬係公路人截車,又要諗俾人告非法聚集,又要諗俾人包圍,繼續諗啦諗樣。
電視房
外國廁所仲大過我間房
你冇錢姐,
仲有個腦卦。
大陸人呢方面贏香港人一條街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞