身邊開始有人準備移民

1558 回覆
1386 Like 49 Dislike
緊係有樓既先走得輕鬆
香港一層樓等於英國兩至三層樓
根本唔愁有無野做
係爭在呢班人會等到最critical 既時刻先走
香港藍領未必咁多走 英文真係好大障礙
反而係香港做普通白領 冇特別技術 識講英文 但肯放下身段去做藍領 應該比係香港撈得好
你試下問佢咁你走左未
我問過19個10知都唔會再回post
根本係自己15,16緊
但又想圍爐壯膽
屌你開tg grp啦
唔係 只係冇條件走啫 又或者唔想適應新環境
中國人最撚勁嘅地方係可以將任何地方成為自己嘅殖民地,唔會受到當地文化嘅影響
行街隨時變非法集結同食胡椒
早走早著遲走訓狗屋
英國煲底
2個月前走左
自己走梗係要自己搵方法
條友依句真係好撚無知
林鄭9成按plan
水班後生仔做樓奴穩住佢地個心係香港
哂鳩氣喇
有個保險朋友,佢吹自己搵一百萬一年,佢都話走過去英國搵唔到呢個人工,最多儲錢送仔女走一定。
已封鎖會員 - 杜生
仲做幾年野下個禮拜就集中營啦
所以只能屠支排華
要交稅養狗咬自己
澳洲依家封關好嚴
好多人驚好似會聽日就死咁衝去英國攞leave outside the rules你就叫人儲錢
仲要澳洲大學死都要奶共,比唔比人入都唔知
唔知點解咁多人會吹奏澳洲
藍領工種最多乜野?
小學雞都畢唔到業個種
仲想練下ielts要有6?
我以前努力搵錢目標:買樓
現在:移民
因為呢排失業 又學佐股票同賭波 再上網學下簡單西班牙話+德語進修下自己
工作量仲癲過舊時返工
我有兩個朋友已經出發左,個仔間幼稚園一班二十人,都走左一個。。。下年一月開放申請一定仲誇張。
有無諗過過去讀書 本身已經出黎做野幾年 儲咗筆錢 諗住過去再讀過 本身有個濕鳩OU degree
我係外國生活過8年呀傻閪
之後先返返香港打工
幻想?你就真係打住J幻想啦
事實就係你冇人脈係外國難搵工
果陣我想要份supermarket都難,好多local公司唔想煩唔想有溝通問題都會perfer請返local
你以為藍領就好撚易搵工?咁撚易既話去左英國果啲開曬post啦柒頭
你問心你係香港有公司,會perfer請local香港人定滿口鄉音既新移民啦
我冇話過去唔好,有仔女咪過囉
但唔好打曬J咁叫人過過過,人地一問你有咩plan
就話過到去實生活到有手有腳驚閪乜乜柒柒

你咁同共產黨叫人唔洗驚我地唔係極權統治有乜撚野分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞