身邊開始有人準備移民

1558 回覆
1386 Like 49 Dislike
篤灰啦
人生無可能乜都有晒planning,有預備係好事,但情況唔允許時需要一股併勁。

愈後生衝出去成本愈低,一線城市無工做,咪二線城市,二線無咪三線,我都會分享我對外國生活既見解,但係運氣真係唔係你可以分享到既野。

如果俾著我係你要黑工,我晨早收集晒證據舉報俾勞動局之類既組織,人在外國就係用法律武裝自己,我知道有人咁樣直情調轉拎到一大筆賠償,同唔守法既人無需要講人情。
吋9佢叫佢返大灣區住咪得囉
個牌係外國用唔用得返先
分分鐘又要攪幾百萬樣野先得就煩
就grad 草夠錢讀master就走人
難怪有部份人已經渣渣諗移民
香港真係好K形,
屋都細間到咁。
好多pr公司叫人移民
每個人情況唔同,好難講架喎

等唔等到過去生?生左湊唔湊得掂?

留喺香港生,再等到佢一兩歲都起碼兩三年,等唔等到咁耐?
留名 屋企講緊用BNO 2021年走
最少120萬啦
話等支爆留守香港𠴱啲
話全世界都對付緊支共使乜驚𠴱啲

當你唔係五毛 都係free rider
最多搞移民嘅係飛雞朋友,諗住遲早裁到佢,索性移埋民食洋腸.
點會聽唔明,train 都train 到你明
我以前喺外國第一年又咪係一碌鳩咁,睇電視睇得多已經聽得明Native Speaking ,第二年已經八成明白,係啲Slang 要慢慢磨

你做CS, HR,Legal ,Retail. Speaking, writing你IELTS無8以上都吃力啦。

生活都迫到你識
讀埋個degree三年後先走會否太遲
讀書補考當地既regulation 就得。
其實唔好當自己高高在上,肯由低做起應該唔會搵唔到工。
不過老實講,香港既工作經驗係冇撚用,所以有料技術移民既連登仔都唔好咁大期望做得返本身既post
3年後依度門仲有冇開緊呀
重讀緊U可以點走
澳洲放寬左VISA到五年
可以做野

5 年後合條件可以入藉
https://www.wuchatprop.com.hk/%E7%A7%BB%E6%B0%91%E6%BE%B3%E6%B4%B2/
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞