身邊開始有人準備移民

1558 回覆
1386 Like 49 Dislike
我話你on9係因為你真係on9
後生仔真係無野可以輸
自己上網睇下先啦
大把warehouse/藍領請緊人 肯做藍領既一定有
咪撚聽咁多pr講話搵唔到野做啦 上網睇左先沖出嚟
你知唔知幾多英國人唔肯打藍領工 藍領係長期都有空缺 唔係洗乜咁多東歐etc既人去做
如果一兩年都唔搵工/揀工 唔叫佢番香港做大陸人 留係個邊乜?
btw果你老母
都要照顧基本生活既咁
始終依家香港人都未係去到難民個隻
極其量都係bno平權
1:送中
2:直接變支那藉
唔知亦都諗唔到對策 唯有樂觀少少咁睇 BNO係港英入境處所出既產物 斷估唔會百分百過晒俾下家
PLAN下兩個人一齊過去好過啦,起碼有個照應
除非香港真係上到高薪厚職,去到人工爭幾倍就難諗
士旦啦
唔走個班人有千萬個理由唔走
去澳洲嘅話有冇link
如果我有得做倉做餐廳做幾年有BC,我真係唔會介意.但我冇BNO.

又唔係叫你做一世,你拎到BC咪用citizen價讀個職業導向diploma/bachelor/master,然後做番正常少少既工囉.

移民係講代價ga la.
我朋友搞咗唔夠半年就起程
去讀書 再拎工作簽證 夠分就可以移 不過競爭都大 講緊移民有限額
利申:想走 未grad...
上面有條窮ff撚話上網睇大把請人呀
人地請移民撚都唔請你留學生
你話你係咪垃圾
好多5毛唔想人移民
有bno, 錢都係重點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞