[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (61) Will C stand for Controversy?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike

好撚型,但我冇打算買呢支鏡住
配35 1.8最多
福仔鏡用家有福了
我5n-6-6000-72-7r3
5n同6真係玩具咁
不過見佢肯大力推黑科技先義無反顧
咁樣睇翻轉頭當年nex係成功既
R2嗰時冇咁多好鏡
也就傳家寶55za和那些重鏡
好型
想買了
有機會架
Nikon個Z5出黎係同Z6同價
咁啲人仲做咩買Z5
所以NikonZ6 加左價
唔係建議零售價加 係街價加
當年笑Sony嗰班奸狼犬而家咪柒撚返轉頭中迴力鏢,班奸狼柒頭而家佢哋啲鏡仲少仲大碌仲撚貴,而家係度叫春咁跪等sigma鏡,不過目前sigma都無話過出鏡俾佢哋
呢個真
成日話fe鏡貴做水魚
到奸狼一出無反
嘩睇過
真係又細枝又平呀⋯⋯sony果d
https://youtu.be/Fpdr9cmM8VE

奸狼支100-500去到400mm個光圈跌到得返6.3,一加增距鏡仲要用唔到100-290mm,淨係用到300-500mm
即係100500落2x變6001000?
咁有趣
係,無撚錯
200-500呢段無咗
增距鏡同sony一樣突出
係100-300嗰段後玉會同增距鏡撞埋所以唔用得
但Sony落增距鏡無論100-400定200-600都係可以全焦段都用到,邊有奸狼咁撚憨鳩
Canon在短焦段時用短法蘭距的新設計
這樣也有效縮小體積,這方面是很好的
我反而覺得活用法蘭距優勢呢點Sony更應該學習

100500就都是晴天鏡,有機身對焦能力加持,光圈小也不成問題
至於增距鏡用在428和640上還好
用在100400上還是算數,睇完呢個影片都退燒了
https://m.youtube.com/watch?v=Jz3zbpKXF4M

100500係支好鏡,唯一唔好只係價格
400mm跌到得返f6.3同加增距用唔到全焦段嘅垃圾你用撚埋我嗰份
400 6.3就不能用了?
怎麼個不能用法呢?
說到底Sony自己也是靠機身對焦性能讓小光圈鏡一樣有高實力
怎麼到Canon就不對了?
好的產品良性競爭不好?
活用低法蘭距優勢也錯了?
你要黑就黑價錢,如果說不出所以然山別說話了
係囉,活用低法蘭距都整到支支咁撚大碌,光圈又細咗,加增距鏡又用唔到全焦段
光圈細咗咪要推高啲iso,畫質更差你又唔講
明明一大堆缺點都俾你講到優點咁,真係支那式喪事當喜事辦咁
我係明屌奸狼垃撚圾㗎啦又點撚樣呀
咁100-500和70-200有冇大碌呀死柒頭
光圈?講到依家sony就好大咁呀?
你咪就黑唔到點仲影衰晒我哋Sony用家既死柒頭囉
S3夠推高iso,有冇畫質變差?
得嗰3份一級差都好講?
不如計埋100-400要接增倍鏡先去到500,iso要推到仲高啦好冇
話時話晴天洗鬼推高Iso
而且你都接受到增倍鏡咁嚴重影響畫質既野,你仲有咩接受唔到呀
S3係低像素,單粒像素大,並背照式cmos,高iso掂就緊,奸狼有冇同級嘅cmos呀屌你老母
買咁撚貴支鏡淨係晴天用?唔使推高iso?你未撚影過雀㗎柒頭皮,一多雲一暗少少就要推高iso啦撚樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞