[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (61) Will C stand for Controversy?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
想問下各位師兄 我有部淨係去過1次旅行用過超新嘅a7iii 過保 依家賣到幾錢左右
咁部機又真係無乜突破性嘅嘢好講
zeiss都自己出晒鏡分晒線
啱啱訓醒,有咩new concept
但係我見呢度個個Ching 都好似有一部
我買唔起所以都係討論萬元機
認真,從廠方嗰邊諗,無論A92 canon r5 出得幾勁,佢主要嘅客源都係入門至中階個班
有人以為個個都係十萬入門架
罪大嘅蔡鏡雖然唔係支支靚,但都唔係好似傳聞中嘅咁差,我講下自己擁有嗰啲先
由其1635ZA F4呢支唔係好似個個講到咁差,由其16mm,中央成像其實ok夠sharp,邊緣又唔係太差,如果論成像,我比較過邊緣位仲sharp過A-mount嗰支1635ZA F2.8蔡,係28mm至35mm呢個焦段真係差少少,要縮光圈先叫勉強合格,由其35mm,有時對焦唔準,要手動扭返先中焦

1670曾經擁有過,呢支成像雖然對比kit鏡係有提昇,但提升嘅幅度感覺係完全唔配咁嘅價錢,當時真係有少少失望,就算縮光圈個星芒都唔靚,最後放咗

55 f1.8呢支真係sharp到界刂 手,散景雖然唔算話特別好,我又唔覺得好似之前啲人講到咁不堪,有樣真係屌嘅係,開盡光圈個紫邊真係幾嚴重下

24 f1.8呢支真係好得,成像夠sharp之餘,色又幾鮮,對焦距離又近可以當半支微距咁用,縮光圈個星芒明顯尖同分得好過1670,玩Sony apsc呢支係必入,如果當時唔係昇FF嘅話根本本唔會放

A-mount 1635ZA 2.8呢支中央成像係ok,但邊緣位真係一般般,就收咗光圈,16mm邊緣位E-mount仲sharp咗佢

最滿意係A-mount支2470ZA呢支,縮一級光圈成像無論中央同邊緣位都幾sharp幾滿意,就算開2.8都唔差,雖然舊,但又完全應付到A7RII嘅高像素色同對比度又好ok,對焦距離又唔差,而且散景又ok,至少同GM比過無令我想換嘅衝動,要彈缺點係重

擁有過嘅係1670比較真係失望外, A-mount 1635 2.8蔡邊緣位小小失望其餘幾支罪大蔡都幾滿意
幾錢 有興趣
乜都齊 新到pk 影好少相 你開個價?
續保優惠呀,A7R4續1年 $445

RAW/JPG大小強勢突破HARDDISK容量
佢b85之後都隊枝85gm出嚟
更何況貼牌35.4 50.4
r3機主好放心等隔代
甚至隔隔代
24 50 135
3枝就夠
淨係r3都有啲吃不消
更加唔會諗r4
R3機主表示想要A9R
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞