[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (61) Will C stand for Controversy?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
509g
夾硬谷大個變焦而產生啲憨鳩問題缺點多過優點就喪事喜事辦咁兜嚟洗白,仲要講到得奸狼先識得利用短法蘭矩
相反Sony無犯以上問題就俾你講撚到係缺點咁又話唔識利用短法蘭矩設計鏡頭仲叫Sony向奸狼學習,明明好多鏡都係利用短法蘭矩設計出嚟嘅又輕又大光圈鏡你又當睇唔見

奸狼產生啲憨鳩屎你叫Sony學習?我學你老母個臭閪呀,將黑嘅變白,白嘅變黑,奸狼缺點當優點, Sony嘅優點變缺點,邊夠你無恥呀狗閪臭契弟
A7IV其實都未必有大改進我會用到部III壞機先諗換
罪大官網有晒spec 另一陣3點有live介紹
誘因真係好低 除左個反moon同細左外
menu都係舊版真係同A7III有乜分別
如果兩部同價既話 真係唔洗諗
拍Vlog係方便D嘅
不過要方便可能用返APS-C仲好
我冇講全焦段都用得增距鏡係缺點喎死契弟
你邊隻眼睇到呀?
我話人有加大變焦範圍既優點就等同100400有缺點嗎?
你個腦生左係屎眼呀?

實際上短焦就唔會用增距鏡
更加上對100400同200600講增距鏡仲不如放大(睇片啦死柒頭),所以係光學設計上做大變焦加上做輕算唔上缺點呀柒頭
https://m.youtube.com/watch?v=Jz3zbpKXF4M
仲有100400同100500個重量根本同級,做輕你老母呀?
我依家只係講100500
我冇話睇唔到Sony輕鏡喎,我自己都用既呀柒碌
但係依家於真係只講100500
對於sony用家都應該係心動既鏡
更唔駛講仲有支200800
講到增距,sigma100400直頭增距鏡都唔加得,唔通就唔推薦呀死柒碌
好心你咪撚講你啲柒碌言論影衰Sony用家啦死廢柴
同100-400 比,用2/3 級光圈 換長100mm同輕30g
同200-600 比, 用短100mm,1/3 級光圈 扭90度由200 去600(係, 呢樣野好撚重要),內對焦換長度, 輕700g
Canon 支野係cut 走晒重要嘅野
重量?反正點都落腳
要唔重個陣啫係我會走嚟走去, 打雀個陣會走嚟走去基本上代表你係響樹林影林鳥,每一級光都係代表影到同影唔到,影得清同影唔清
落腳唔落腳呢支野個優點(輕,短)都蓋唔過佢個缺點(光圈細,焦距唔夠長)
如果係咁兩頭唔到岸點解唔拆開佢兩支賣
係舊
我有話係100400同100500比重量咩?,我係話好多又大光圈又輕嘅鏡,睇清楚字啦盲閪,定係你有閱讀障礙定盲閪24GM,24G,呢啲咪又大光圈又輕又細支囉,就算同級1635GM都輕撚過你奸狼RF1535啦,最近出嘅1224GM呢支極超廣角做到2.8光圈都係得847g重,同奸狼支RF1535 840g差唔多一樣重量,呢啲咪就係利用短法蘭矩優勢設計出嚟嘅鏡囉

我係屌鳩你條柒頭唔知當識定係選擇性當睇唔到,講到得奸狼係識利用短法蘭矩設計咁, Sony就唔識咁,明未臭契弟,叻唔撚切咁,醒少少就唔使俾人屌呀,係都要攞嚟柒,我就要屌撚到你閪口閪面無水洗面呀,柒撚咗就好縮返你老母狗閪窿入面啦柒頭皮
感覺只係a7iii 走左個眼仔位咁,其他野一樣,係反mon 開心d,
btw 我做野果時點都唔用佢個垃圾mon ,
反唔反都無影響
係無機想買機果班先有可能買佢
呢支正式對手係100400
200800先係對標200600
都冇可能用兩支去咁比法
計落咪就只有失去係1/3級光圈
嚴重唔嚴重?好難講
但同428呢啲最求頂級既比,是失去2級光圈了

本身低光圈遠焦鏡靠機身性能去補償就Sony先做
做得出咪得,更唔駛講canon支800/11都有人攞去用
我自己都想Sony復刻一下500折返鏡,價格定得好一樣大把人買
所以我先講,要黑就黑價格,其他根本冇咩好黑
我都會推人買20g同24gm呀柒頭
你一直轉話題食屎呀?
你咁撚無恥將黑變白,缺點變優點,將屎奶撚到好香咁嘅食屎狗款,你啲柒碌無恥言論先真正影衰Sony用家呀賤種狗閪
你啲無恥就好撚似啲支那狗落嚟到香港明明享受緊香港嘅自由但一方面又要講到支那幾有錢幾咁好但又將支那閪嘢當睇唔到咁,另一方面又屌香港要向支那學習
明明用緊Sony,但同將奸狼缺點粉筆字抹過當睇唔到仲變埋優點, Sony明明無呢啲缺點你反而就叫Sony向奸狼啲缺點學習,啲無恥程度簡直如同一徹呀
你係咪支那狗嚟㗎
A7C 使用新設計的 CMOS組件和防震機芯

不知會否有提升

https://www.pcmarket.com.hk/20200915-sony-a7c-mirrorless-full-frame-camera-announce/
原來你係支那狗,明晒
你有冇影開生態?
1/3級係決定生死嘅分別
1/1250 同 1/1500影出嚟係兩個世界
所以先話100-500呢支野怪
佢呢個焦段呢個光圈你點都避免唔到同傳統100-400 150-600比較
canon 就係想搏下啲人會唔會因為一支cover 晒兩支嘅焦段先咁出
但係當200-600 6.3 都俾人屌個陣
500仲要得7.1 點解你覺得可以冇事
就算係你同400比
多100差2/3? 不了
少100我都可以crop
差2/3級光就係差2/3級光
就係影到同影唔到嘅分別
200-800呢啲一日未出一日都係鳩up
攞咗patten 唔代表會出
舊UI

罪大連呢啲都要撚狗,哪來的自信
比a73輕得150g
得反mon 一個優點
Size又唔係爭大遠
吸引力真係麻麻
你啲無恥程度同用字字眼,橫睇竪睇原來係隻支那狗
黑?黑你老母,香港人廣東話一向係用開"唱衰",唔係"黑",練好廣東話同用詞先學討論啦支那狗閪,用蝗語
一如之前流出的資料, A7C 使用跟 A7 III 一樣的 24.2 MP Exmor R CMOS , ISO 範圍由 100 至 51200(可擴展至 50-204800 ),備有 5 級 5 軸防震, 10fps / 靜音 10fps 連拍,覆蓋 93% 的 693 點自動對焦,大部分功能都跟 A7 III 相同。

唔係話一樣咩
防震等級一樣唔代表實際效果一樣
Sony個ibis真係做得唔穩陣,我自己只係當佢有2級咁用
部RX1用左好多年諗住可以試下入7c左,睇黎要等showroom擺左真機試下手感再算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞