[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (61) Will C stand for Controversy?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
1.8唔擔心,佢1.4得85係正
其實1.4同1.8分別係咪真係咁大
個size 差好撚遠
支1.4口徑蝕好勁
咁真係寧可1.8
SONY支20 1.8可以全開焦外完美圓形
當年買左2bay...
後悔了 想換4bay
Z 14-24mm f/2.8 S重量約 650 公克??????

比12-24GM還要輕了這個
Tamron傳言1530何時出來比一下
我會鐘意1.4,我影開環境係暗光,1.4同1.8係有分別
有無人用過B40同35.8
想入其中一枝
35.8見主要係話紫邊問題,B40就好似有AF問題
網上唔係好見到有人做direct comparison,好難揀
55.8都好正
24gm 唔開apsc mode就要d 技巧,不過私房之眼唔係浪的虛名
你咁問得即係好介意size啦
用緊A73,所以唔會係24GM開APSC
點解近攝係35.8好啲?
其實少轉盤都仲可以用fn掣+轉盤去set
但係少轉盤又少fn掣就好kam
少轉盤少fn掣少joystick真係好撚柒kam
我明B40有縮光圈,但同時放大率係B40大啲
而且有時近攝都唔會開盡光圈
點解唔諗下Bigma 35.4?
咁多位巴打 想入枝tamron1728 邊到買行貨穩陣啲?
想問下本身用緊A7II 有用天工mount af玩contax G鏡 如果換A7C會唔會用唔到/會好左af? 心思思想換A7C 另外佢個full frame 應該同A7系列都係一樣?
好難唔care 依加咁撚熱拎支bigma做gym咁
謝絕健身
真係得間廠先答到你,我見有新機出佢都會update個list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞