[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (61) Will C stand for Controversy?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
唔記得睇過咩評測,反而係話一頭一尾都好
最差係100mm果段
望住Canon 枝50.2 同85.2 真係好想轉會
所以好想佢更新支2470 F4
依家可用ISO越黎越高
希望出到一支平衡唧標準變焦
有無用過70-180/200 同100-400 嘅巴絲可以分享下用後感
有A7C後
2470F4和1635F4都急需換代
70200GM vs 100400GM vs 200600G
https://lih.kg/pgCnkFX

T70180 & S100400未用過無光學上既Comment
不過T同S都冇得插Extender
另外S100400用光圈換平價
可以睇下你影乜先啦,始終選鏡係基於主要用途,然後再睇已有Gear同預算

個人推100400GM
你個3成點除出黎,唔計粒電?
509g X 1.3 = 661.7
A73是650G

好吧是沒30%差距
其實應該係比A73輕左21.7% 計埋鏡就得1x%, 一機兩鏡差距就再少d。
玩A7C要輕到極致真係玩餅/一鏡
有幾支福仔鏡,等A7C個價回落就搵佢黎做副機
插支福仔35.4真係幾好J
21.4
50F2APO
65F2APO
110F2.5APO
我覺得最主要優勢都係體積
加支細鏡街拍或者旅行用根本無敵
又或者旅行加埋騰龍個幾支變焦都好屈,變左apsc咁
旅行就會想用靚鏡
我插枝sigma 35.4/24gm 其實都同插73差唔多
21.4同50APO插落去都好J 65同110呢兩支雖然畫質好正, 但插落A7C會唔會大支左少少
WEIGHT (WITH BATTERY AND MEMORY CARD INCLUDED)

Approx. 509 g / Approx. 1lb 2.0 oz (Body Only: Approx. 424 g / Approx. 0 lb 15.0 oz)
用左24.8z去旅行好多年, 跟A6400
如果轉用A7C + 35mm 2.8za 畫質會唔會有提升?
未買就唔好用2.8吧
35 1.8這麼好

支新85 細支到
終於唔係bigma 🤣🤣🤣
A7C比A73輕: (650-509)/650*100% ~= 21.7%
A73比A7C重: (650-509)/509*100% ~= 27.7%
講緊A7C輕左, 咁咪輕左21.7%囉, 有咩問題
個size真係正, 好彩我比較少影人像, 唔係既話實中毒
btw最後幾錢入手?
我買水貨
竟然!? 咁水貨幾錢入? 我見price水行唔係差好多, 1k都冇
7k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞