[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (61) Will C stand for Controversy?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
所以係巴哈同mobile01用廣東話留言嘅人都應該畀人屌返曬去香港啲討論區
果然香港人都係鍾意人身攻擊
我唔係針對緊你啊
討論膠能野去返膠能post 算喇
係囉,咁仲意同樂於俾共狗文化赤化曬就唔好問點解香港變撚到好似大陸咁囉
我唔係針對緊你啊
Canon價格黑加上依家炒高價係人都知啦
不過好似Fe24105咁以前都炒到成萬,間間都有啲咁既野,價錢唔好唔買咪得,好似rp咁最後二手得番5000先買
我成日係嗰邊同人嘈
仲有嗰邊連殘體字都有,但係嗰邊啲人真係唔會攻擊呢啲野

香港有少部份人係係呢啲唔算重要既野度吹毛求疵,人地台灣真係用血肉打民主番黎架
恥與台灣人為伍?
無所謂,你自由嚟

btw,中意/鍾意
同嗰條三八講
咁都引到隻狗吠
部份人同鬧品葱之類立場既人用殘字冇分別
個問題係同級嘅話
600 4 同5004 比
係佢係短啲
但係平 30000蚊呀
個trade off 值吖
300 2.8 同400 2.8比都係平30000 都係值個trade off
400 2.8 點解同 200-600比
前者係好過後者呀
400 2.8 呢啲定焦鏡個光學質素係好過200-600好多倍
仲要2.8 同6.3 個分別係人地唔夠光要走個陣, 你仲可以響到影呀
唔好講上埋1.5x 變 600 5.6
大光圈過200-600嘅同時都仲係sharp 過佢先啦
係吖係貴好撚多倍呀,但係對一個生態攝影師嚟講個啲錢係值得俾呀

同埋呢啲係叫專業級嘅產品
一般平民好少買呢啲鏡
得啲攞嚟搵食同真係攝影發燒友先買
樂於俾支那蝗話赤化同共狗為伍?無所謂,你自由嚟

btw,共狗唔係指台灣人
同埋老老柒柒呢度叫sony 相機集中討論區呀
要討論出去開po 慢慢嘈
A7c 小總結

有新反mon
A7R4 下放對焦技術

舊menu
最快快門1/4000
單卡
冇咁多制set 自訂
EVF 像素好似有提升,但係EVF size 好細

雖然冇a73 咁強,但係拎來做spare 機或者去旅行其實幾好
你咁撚奶奸狼同幫奸狼劣鳩漂白就去奸狼post劣到飽啦
等佢價格回落到12000先再諗
手攞住a6300呢部野係有啲吸引
係a6600慘啲
你地又好氣
我睇左一頁都頂唔順
好撚得閒
我已經ban左條三八,唔洗嘈
本來就冇諗住係呢個問題著墨咁耐,但係佢一直追住叫仲要後來離晒題
唔計full frame sensor, 部6600好似勁d
我都係等佢跌下價先再考慮入

部a7c 其實好啱拎來去旅行/spare
我用a7r4, 如果話想輕裝上陣拎a73 出街,咁其實同我直接拎部R4 出街冇乜大分別
呢類最入門款應該隔無耐就update下,唔駛咁急買
其實apsc同FF最大分別係喺鏡頭度

機身輕極作用都唔大 FF鏡頭始終係重

頭重尾輕仲辛苦
好簡單如果兩枝都sony出
100400連extender個range闊咁多
光圈又大啲價又平啲
影響到影到影唔到既factor都100400贏
所謂劣啲果100mm crop下就搞掂
sony 出枝咁既100500會有幾多人買心照

咁都要研咁耐真係好得閒
拿我無講canon果枝架吊定老母先
用得7c
近乎預用2860, 20g, 24gm, 28/2之類
差唔多size既細鏡
巴哈同mobile01啲人係共狗?
你屌人話用書面語同台灣網絡用語嘅人應該返支那同台灣嘛
我唔會否定有好多台灣網絡用語都同支那嘅一樣㗎,佢哋某程度上係同化咗
咁我咪問你係咪恥與台灣人為伍囉
7C + 20g = Vlogger dream combo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞