[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (61) Will C stand for Controversy?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
你講左幾次有落差,有冇d實質d既例子
sharpness唔夠? 邊位唔夠sharp? 好多noise之類
基本上部機唔大雨咁淋係冇事 當然要睇埋你支鏡防唔防水滴
Sharpness唔夠,另外唔夠果時配SEL24F18Z色水靚
當然靚唔靚有主觀因素,所以由一開始都係建議原Po樓主到時跟預算試機試鏡比較

同埋想講係使用經驗因素+換機預期影響,唔係單純理論比較
例如偏暗環境,拎部a6000+SEL24F18Z係穩陣過A7R2+SEL24240,成像出黎唔咁易朦
手感依類都要重新適應

個人經驗,成件事係有On9地方,只係唔想其他人未試/諗清楚就衝
起霧死芒
沒有寫價格

問題係你拎24240 黎比
同價有好多好既副廠定焦,配ff 機仲正
所以係鏡問題唔係ff 同 apsc 機落差
SEL24F18Z vs 24240 &1224G
已經討論完畢, 完全唔同野黎....

再樓上解答apsc轉FF ,
首選我個一定35 1.8,細size+高質+新AF摩打
要以下犯上唔係無可能,個人認為:

1” 機 > apsc + kit 鏡
apsc 高階定焦 > ff 低階變焦

但如果kit鏡 vs kit 鏡 或者定焦 vs 定焦,就無得比啦

最近想換張大容量嘅SD卡
M series 有256 gb,
唔知用G series 嗰張清buffer 會唔會快好多
有冇Ching 可以俾啲意見
19sony冇機用得盡張卡,得一半
a7c出左之後
A7iii會唔會貴咗呢?
咁係咪應該買M 256 好過G 128
用A7R4嘅話
手上有幾支GM鏡,但冇試過你講果個狀況
如果新買都係帶單拎去銅鑼灣問下,有乜事送保養檢查都易D
另外睇下店家本身有冇7日包換啦
想問下會唔會有巴打知
賣鏡嚟講星際邊間會抵玩啲
定係是但一間都冇所謂
我就係用緊A7R4 + M Tough 256,係連拍完之後佢要d時間先save得完d相咁解,基本上我間中打吓雀都夠用
128GB G卡反而用落A7S3先發揮到,內錄4k60p 10bit 4:2:2 All-I最少要用V90卡
晏晝碌fb見到天祥話retail price係$3099
Copy & Paste以前打落嘅嘢
有乜指教其他巴打直接補充

↓↓↓

如果係DCFEVER二手區慢慢放
要有準備就算寫明唔議價都總有人叫減價,另外都會有專業二手收機佬活躍壓價,如果唔想放俾二手收機佬就用佢地電話號碼做線索起一起底
不過面對個人客都未必好受,例如試過有人交收驗鏡後問可唔可以再減,亦都有試過交收驗鏡後話最後唔想買(相有提過,性能正常,不過話實際見過去後唔鍾意,話擔心之後難再放二手俾人)
買家人品好難講,但見多幾次依類場面其實會麻木,習慣成自然
當然有時撞到買家都係攝影愛好者的話,試鏡期間有交流會係開心,甚至有D偶爾都會Msg傾攝影話題
如果係DCFEVER放二手,講到尾都係睇你價錢要求、有冇時間等咁耐,同埋有冇心情有冇EQ應酬議價友

如果去星際搵收機佬放,可以事前先走轉問幾間知道下價位,同埋問可唔可以Whatsapp Send相再報價
如果價錢OK,基本上到時拎鏡拎盒去俾佢試,試完冇問題就收錢走
有時可能驗實體貨後會"聲稱"因為不同狀況而要求減D,如果覺得無理而且個額度又高,平心靜氣REJECT收嘢走人就得
記得之前有巴打講過如果放俾收機佬,可以預佢地開水貨價打8折左右
我就係想save快少少
還好,半年再回落400左右
我去到r3 24gm
先有翻a6000 24.8既感覺

當然我都誇張左
不過中間尋尋覓覓好耐
都無果種感覺
A7R4叫做用得哂G卡架啦, 起碼已經同card reader直讀同速 (當然去唔到佢標果個速)。 M卡機內得130MB/s左右。 有需要就上G卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞