[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (61) Will C stand for Controversy?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
點解過哂氣有睇足成個鐘,雖然節奏悶啲,但幾實用
好似唔係愈高愈清,係一過左16000iso就會好似清左一個level咁,用左raw拍都係
點解出新機但咁多缺點都唔搵笨
我覺得佢出呢部似係想同人講a73真係最抵
啱啱早幾日ptt有人講過
https://www.ptt.cc/bbs/DSLR/M.1600393712.A.EF8.html
簡單嚟講即係base ISO +4級會勁多noise,然後一跳多1/3級就會變到勁少noise
rx1rii都裝到塊4千萬cmos,部a7c冇理由裝唔到,期望出部a7cr
https://youtu.be/TjcULZrexDo?t=208

想好似呢條片咁買套大細腳架連快拆板
應該買manfrotto
但我見manfrotto好似得中軸橫置冇呢條片入面個款高低郁
同埋個雲台咩名堂, 好似同平時個D唔同
唔會裝唔到
市場定位問題
有幾奇怪
如果真係dual base iso嘅話 其實好正常
只係冇理由Sony唔宣傳有dual base iso
新手第一次上FF 玩A73
第一枝鏡應該買定焦(55.8)or zoom鏡(t28200)?
如果唔要長焦就2875
得呢兩支揀咁一定係28-200
拍片A73
有錢24.4冇錢20.8
想買24105,誠哥又賣緊8500$,price.cxm邊間可信啲?
會影人 24
主要影景20
你考慮埋你hdd 有無足夠既位
我識人玩nas 先儲得哂d raw 檔
同埋 會自拍都係20好啲
多夜拍想少noise d A73
鍾意聞相A7R3
55.8 for sure
2年前我都係咁
支持28200
個人覺得新手初入門接觸攝影,應該expose去唔同焦段,感受下有咩效果分別,例如廣角的拉扯感,長焦的壓縮感
下一步先係用定焦,追求畫質同埋進修構圖
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞