[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (61) Will C stand for Controversy?

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
我有諗過先用密實袋放部機,再放落相機袋,最後放落放防水袋到

但好似都唔夠穩陣咁
APSC頂級鏡表現同FF普通鏡始終有落差
以前A6000+SEL24F18Z轉去A7R2+24240&1224G,基本上係唔太頂得順個FF機表現,再者重左大左又要適應手感,最後迫自己儲錢買FF高階鏡
只係防水滴唔係防潛水呀
其實如果唔係d水浸入去,密實袋係OK的
而且有時係雪地/寒冷環境入室內時,都係用密實袋防止水氣係機身身上凝結
你拎定焦同變焦比。。。
枝35 2.8係第一代鏡
同埋差1.幾級你實唔慣
反而你a7c+28/2可能仲好
r機實24gm

利申近5年前a6000 24.8轉a72
係呀
個Point係鏡頭影響都幾大,唔係FF一定好過APSC
都係等部機出左先再算
咁sony 支35mm 1.8 又得唔得呢?
咁你就應該拎返ff 既定焦比la
嚟緊有機會掂到海水想萬無一失
買浮潛保護殼
重要2.4mp vs 4.2mp
24240好難會唔輸喎
冇呀,呢邊比較識貨
塊CMOS已經冇得輸,規格不過不失
a7c唔係一文不值, 係不值萬5/萬6姐 (純講香港, 因為香港a73街價無敵)
睇流出既spec, 要落返萬2左右先有競爭力
16000蚊
點解唔買a73
a7c 多咗嘅功能蓋唔過4000蚊嘅差價
lm
所以我估sony 會收起a73就係呢個原因
唔係a7c 未出就俾a73 打死
我諗咁多個講a7c唔值既, 都係認為a7c要同a73差唔多價先合理。
但其實睇外國定價a73同a7c係同價位 係我地買a73平過人地先覺得a7c唔值
Sony唔會因為要讓路a7c而收起a73啦, 除非出a74啦
btw聽日就開估, 唔洗再因為rumor嘈
一開始正正諗住APSC機轉FF機實更好,點知就係果時唔識嘢攪到期待落差
所以奉勸原Po巴打睇Budjet試機試鏡先,如果唔係就會趺入無底鏡坑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞