[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
Thanks
睇番19舊散文集
其實我都有留意茶毒室同五夜講場
之前影視台都有推post

Thanks again
認同
今日既香港係較易令人集中係部分社經題材
呢種抑壓既氣場都會令人睇少左純虛構既作品

Ching會唔會睇埋呢本?
會啊
遲啲借返黎睇
mind in a physical world, Jaegwon Kim
今晚應該可以開到post 5
我未睇就唔評價啦

不過睇完書之後睇書評係一個良好習慣
多謝你分享
其實我都係晌kindle 好快掃過一次
自問未夠功力明得晒佢的內容
但都叫有個新嘅角度睇中國歷史
今日咁啱睇咗段chapter係講big history*

*即係時間跨度由宇宙大爆炸開始寫到依家嘅歷史敍事

除左big history發起人David Christian外,仲可以留意Fred Spier同Cynthia Stokes Brown,主要都花好多篇幅講解採集、漁獵社會嘅幾千年時間,並暗示呢啲社會對我地今日所理解嘅家庭、宗教同信仰有關鍵影響

呢啲時間框假極長嘅歷史可以睇到一啲傳統時間框架所忽視嘅重要面向,例如Gun, Germs and Steel咁,但係亦都有一啲問題為一般歷史學家所垢病:

首先長時間嘅因果關係、強調地理形勢同環境力量令到big history發展出一套決定論觀點,(eg西班牙人同印加人接觸前勝負已定),導致忽視個人嘅影響力同歷史嘅偶然性

其次big history用自然科學嘅方式做歷史被批評係令歷史屈服於法則,用新康德主義嚟講就係nomothetic(natural sciences) VS idiographic(humanities)。由此,正當歷史學家拋棄歷史敘事嘅目的論時,big history反而走舊路,擁抱進步觀,認定歷史發展係早有定向(directionality),甚至可以預測

留意到連登有啲人睇完big history後極推崇呢種地理、環境決定因素,想講係肯定big history跳出傳統時間框架嘅啟發性同時,其實big history都有局限嘅地方,如果凡事都用咁長時間框架解釋嘅話,會有唔少缺失
可唔可以講多啲點插?
點解想放棄?因為質疑本書嘅內容?覺得太籠統?定係寫作風格?
Thoreau嘅Walden
之前kindle免費所以download咗
不過睇得好吃力
David Christian做big history既方法係用複雜科學做底,主要係睇宇宙整體的演變和複雜性的增加,分析翻有咩重要條件導致歷史發生大轉折,個人作用同決策,單獨節點既溝通相對地不重要(畢竟係方法上既限制)。

而且不代表隱含強決定論同目的論,佢既歷史觀係以演化論做底,換言之係以由下而上建立既視角(唯物無神論)既史觀,不存在含有目的論問題,而且複雜科學強調自然中的系統多數係非線性的、多重因果,但難以預測、有偶然性不代表不能理解(決定論本身的話題不作討論)。

有啲從生物個體角度出發去睇既detail 我推薦睇gazzaniga既《大腦、演化、人》,Ramachandran既the tell tale brain ,解答人類進步背後,大腦發揮左咩作用。

自然科學的因果鏈係可以深入到去心理系統(演化心理學)、信仰系統、文化層面,雖然唔係解釋到一切人類現象但都不失為好既嘗試

近代好多人都想打破自然科學同人文科學既對立,從20世紀中期卡西勒既《人論》,講科學、歷史、藝術係人類活動作為一個圓圈既不同扇面,各扇面關係千絲萬縷,由語言同創造活動連結。再到Edward o Wilson將人性討論從哲學拉回生物學既《consilience》《on human nature》《gene,mind and culture》《群的演化》,(當然仲有道金斯個班),再到近年將倫理學話題放入演化論框架中討論既《道德部落》《好人總是自以為是》《道德風景》《行為》,仲有研究記憶既神經科學而獲得諾貝爾獎既Eric kandel,佢所寫探討藝術與科學關係既reductionism in art and brain sciences 同埋 the age of insight .........

好吧,回到眼前的因果和理由,心理學能提供的都不少,最近睇you may also like,講關於人類喜好既科學,講決策又可以睇誰說人是理性的,不確定性五部曲

我諗無乜人會淨係睇big history去擴闊自己知識面,所以大可放心

黎緊會出本新中譯書《大轉折》,又係大歷史架構,講知識史演變,值得期待

系統科學同複雜科學既基本觀念
推薦呢個頻道
https://youtu.be/9PFlQtxv7DI
https://youtu.be/vp8v2Udd_PM
仲有大量書,不過我睇過得好少
推薦
Complexity: The Emerging Science at the Edge of Order and Chaos
呢本講複雜科學既興起歷史,技術同理論成份較少,但可以大概理解佢地做緊咩

at home in the universe
從自組織、自發秩序角度去睇生命起源同生物系統(甚至講到用複雜科學既概念去支持民主社會係政制最自然最優解)

the big picture
有part係從物理學家角度講複雜性、熵既關係

Complexity: A Guided Tour同emergence from chaos to order
呢兩本講多啲理論野
要睇呢方面你先會體會到David Christian個幾本大歷史寫得幾屈機
年初個陣,睇過一本小書叫資訊裂變,係從資訊理論既角度去睇宇宙複雜性甚至經濟增長,我冇經濟學底,所以好多睇唔明,但前半部寫得相當好
今日食雞蛋仔都會諗起佢講乜一個商品既價值係來自於人點樣將物質既秩序重新安排,雞蛋仔本身材料好平價,但點解可以賣到30蚊餅,就係因為經過人既料理,改變左資訊量同性質,變得更有價值,同樣道理一架跑車炒車就失去左資訊量同秩序,冇左價值
人類大歷史係俾新手讀
大歷史最好j係可以教人拋開意識型態爭議,雖然唔會討論啲咩二戰如何導致國際關係格局改變呢啲話題,但可以客觀第三身睇個世界,我覺得就算有缺點都可接受,細節自己慢慢補就得
睇緊Erik Olin Wright最後既遺作 如何在二十一世紀反對資本主義
深入淺出,算易睇
想了解資本主義係咩同點解要反對可以一睇
佢係書入面仲提倡左佢既alternative plan同實質政策、如何逐步實現等等

#826有推薦過
準備開po
開左

[書蟲]你最近睇緊咩書?5
https://lih.kg/2290442

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞