[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
好想買《沒有色彩的多崎作和他的巡禮之年》
睇咗三頁已經覺得好吸引
但仲有好多書未睇
加一
lm

哩排都係睇股票書

好想快點睇完

就可以睇翻關於現代及當代藝術嘅書
多崎作都OK 既 但覺得無咩好特別既野
想快D啲完咪睇目錄估內容 估唔到果D張節先睇
由頭睇到尾先有連貫性
之前睇完 The Only Plane in the Sky, 作者集齊咗好多9/11 生還者, 救援人員同佢地家屬講返果一日由朝頭早出門口到之後幾日嘅經歷。 真係好好睇

有冇讀黨史既同志
邊個時期? 睇緊紅太陽
啱啱睇完挪威的森林
紅太陽我都有睇..好好睇!
呢家個個講文革..好少人識講延安整風
冇錯,睇緊,睇左兩個chapter 已經覺得可以改變好多野

First two chapters 重點: 改變habit 係要從identity 同process 唔係一個一個goal e.g. 唔係要諗我今年要睇28本書,係要從identity 上變成一個reader 再諗個process 點執行。

Anyway: 繼續睇
個人認為:對比下,7 habits 冇咩用,at least first habit 就已經難執行對我黎講。

Feel 到呢本會貼地好多。
十分好,我一向都係以achieve goals來做動力,睇完之後一直努力令自己唔好剩係得爆炸力,要keep住有個habit每日做少少。本書簡單易明真係好推介。
大家有冇睇超速學習
買左 但冇睇
係書局成本睇哂
重點係要
學習路線圖
直接實踐
反覆練習
意見回饋
其實係咪即係最後都係要勤力本身懶開點算
有教你how to kickstart 同focus
可以試下留意自己有冇啲咩keystone habits先;keystone habits即係一啲你唔太為意、但係會做成骨牌效應嘅習慣

喺atomic habits作者james clear有講到,佢同佢老婆放工翻屋企之後一係就會攤喺梳化睇電視,之後就會write off晒成個夜晚又或者佢哋會即刻換衫做gym,跟住晚餐就會食清啲,又注重早睡早起咁
佢嘅重點係,我哋都會有一啲位只要manage得到,其它好/壞嘅習慣就會自自然follow suit(對佢嚟講係放工之後換唔換gym clothes)

你會唔會話有留意到有啲咩係你一做咗,之後就會trigger到你懶惰/procrastinate?如果有嘅話,identify咗出嚟會易過你逐個逐個壞習慣喺咁manage

我自己就係朝早拎唔拎起部電話:我拎起嘅話就會係咁碌,就算冇update都會係咁碌,漫無目的咁碌嗰隻但係如果我即刻攞起部ipad嘅話,我就會睇一兩粒鐘reading,跟住睇一粒鐘fiction放鬆下,之後又再睇多一兩粒鐘reading咁
全部都係minimal effort,即係只要我決定咗唔一起身即刻拎起部電話,八九成時間我都可以有一個ok productive嘅朝早當然有時都會失手,可能睇完fiction之後會走咗去碌下其它嘢咁,又或者太攰恰着咗不過大部份時間做到我已經好滿意喇,點都會有呢啲世事難料嘅時候嘅

本書入面仲有好多好多practical嘅例子,不過希望我呢度啲啲都幫到你少少啦
講得好詳細等我都睇下本書先
最有用係直接實踐 記憶會強好多
新人留名,大家都睇英文書好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞