[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
查字典查到on9 算係迫自己睇
啱啱睇完少年來了,嚟緊開始睇白夜行
睇完Russell The conquest of happiness
都幾易入口 (定我太膚淺)
lm睇大家睇咩書
想問係咪可以喺Amazon買完電子書 再轉格式入落kobo 難唔難搞

唔難(用calibre)
好似幾正
save底先
唔洗下下查
一次過成段睇曬
靠大意/語氣估到意思

唔識既字入面
有50%用呢招估到
岩岩睇完好多人推嘅 "被討厭的勇氣", 唔知係自己睇得唔透徹誤解左本書內容定現實真係咁

我就冇睇呢本書嘅, 唔知有冇巴絲有高見呢?
睇緊naomi klein no logo 雖然成廿年前出
只可以話我仲停留係年青人嘅思想

書入面好多內容我都buy 同時應該算係common sense
但依兩個主要論點如果跟佢套思維模式切實用係生活上面, 到頭來原來係改變人生成為林鄭, 甚至你講希特拉嘅人

到時喊都無謂, 同時身邊其他人都叫唔醒你
其實佢本書有少少部分係講社會意識同要同其他人和諧
咁林鄭應該fail左
同埋心理學家講既野 好似佢會否定 Freud 你都可以否定佢
佢呢本書都好似無講點樣知道咩叫正確/好而去做
可能有個人覺得吸毒係正確 林鄭見到咁多藍絲支持佢又覺得正確

起碼年青人係覺得自己有問題
本書討論嘅完全係個人利益出發
自己利益>>>>>>>大眾利益

所以要討論一件事係唔係道德 就要了解多幾個哲學家既睇法 要理解正義可以係好多層面上分析
用緊Clara 無裝case,本身部機都唔輕,再裝埋case驚太重,所以買左個皮套裝住算
岩一路睇一路覺得本書係利己主義, 就算講要冇條件嘅信任同貢獻他人, 最終目的都係為左自己嘅人際關係

依排得閒都會睇rthk 哲學有偈傾, 有時真係幾inspiring
睇1984果時順手preview埋呢本,睇左4個chapter都覺得唔太吸引反而美麗新世界有興趣啲
正常 幫人都係想自己開心姐 德蘭修女都係咁
你地入epub落kobo reader到睇啲字色有無淺色到?我試過轉埋kobo epub啲字都係比買果啲書既淺色…睇得有啲辛苦
查乜字典,用kindle highlight 個字有解釋。
仲有睇英文書一定要識估意思。
原來book depositary 係一本本咁寄黎...
9成9 單本寄
但有時又會兩三本一齊寄
仲要包裝都有幾隻
泡泡紙袋果隻啲書最易變形
最近收左本成本變咗s形
啱啱收到個本係書脊頭壓扁咗少少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞