[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
誌同道合係講香港嗰啲道路標誌嘅
啱啱睇完1984
World War II by Winston Churchill. 剛睇完 Volume I “The Gathering Storm”.
仲睇緊開頭,唔嫌棄嘅,我分享吓我自己嘅拙寫,一齊交流吓

我諗Carver既故事性唔係太強
所以睇完有少少不明所以姐

利申:只睇過cathedral
已經係reading list
但排到2046
想問通常你地係一本睇完先開一本定同時間睇幾本
有冇有關伊斯蘭世界歷史既書推介?
好多文青

全部文學書
呢本消閒輕鬆睇都幾好
個背景幾吸引 1940年嘅紐約百老滙
睇垃圾野人中文翻譯,仲叫睇得明嘅
可能因為作者同我都係數L先同步到

個故好好睇,抑壓感大過1984同美麗新世界好多
劇透注意
今日睇咗本書叫當死亡如影隨形 幾特別
作者細細個就有病 喺生死之間徘迴 無幾耐有埋抑鬱同BPD
一直以嚟被社會邊緣 係大家眼中嘅「怪人」
呢本書就係以散文形式寫作者一路以嚟嘅心路歷程 點接納自己

……我不過是害怕上學比較考驗成長向上,所以裝病,所以醫生對我的病因含糊其詞,所以吃甚麼藥對我的痛和忽然昏迷皆毫無助益……

……從前我老是因為自己沒有做出甚麼成就而自責。但我現在明白到,生活並不等同於生產,我不是一頭奶牛…
回錯post sor
豬文介紹嗰本 Ethics of Memory 正喎
有無人中意睇哲學書
而家睇緊人生的智慧
想繼續睇呢類型嘅書
其實6個chapters入面得一兩個係relate到
其他都太Jewish
31台逢星期六晚有個介紹香港書獎得獎作品既節目
尋晚第二集有政治哲學香港第一推廣員周保松教授
https://youtu.be/JqjMt6VWjb0

上一集有董啟章,講命子
https://youtu.be/OjmiRfMqZtU
有冇人睇書果時(尤其係d non fiction 哲學書)會係咁有thoughts keep popping up
之後個人就會shift左去彈出黎果d thoughts
咁諗左一輪之後再睇番/catch up番去果段字既時候 就好難continue番作者個flow of thought
到底可以點解決呢個問題
因為睇睇下因為自己成日都因為咁而follow唔到作者個flow
我一跟唔返就會又頭睇多次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞