[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
佢lost左作者個flow又要用時間去pick up番好唔efficient
Ching...我又唔係咁睇喎 雖然我只係睇左4個chapters 特別睇左作者對 ethics / moral的區分 我感覺佢都好貼地
至於是否同意作者對二字的區分 我需要啲時間消化 因為中文的"倫理/道德"等字眼中 真係睇唔到有佢講的分別
當然人際關係有thin/thick relation之別 但thin is ethical and thick is moral? 我未能認同
茫點完!

呢本篇幅較長,故事都非常複雜,講嘅係人類腦部活動係可以被接收同干擾,仲提出思想上直接溝通呢個idea,早過elon musk幾十年其中用蛾同人嘅思想類比幾得意,又玩莊周夢蝶,指出人嘅感官都由腦部反射出,莊子又係咪曾有思想上嘅幻覺呢?不得而知

下一本報應!
當然不斷會有thoughts pop up!
我會係段嘢附近mark底我的想法/我的質疑/我的反對
之後繼續睇下去 因為好可能佢跟住就會再多解釋 就算冇的話 我keep住啲pop up以後再處理(如果記得的話)

例如係讀書組中 呢啲位就最好用作你討論 甚至帶風向的題材
我都覺得自己同自己辯論好有效!!
so you can appreciate the book more than I did, cool

其實英文都只係極少數context 會分moral 同ethical 個陣有google 少少,原來ethics 入面近年係有thin/thick ethical concepts,或者個作者係based on呢個idea 去展開討論
其實都係因為想知moral/ethical點樣分而去睇呢本書
另外有一個point都幾得意 些牙下 佢個例係 如果兩個陌生人跌落水 你是旦救一個係picking 但如果其中一個係你老婆 咁係choosing 因為choosing背後有reason back up 你一定救老婆先
雖然我又係未必能認同佢的區分 但我都欣賞佢做呢啲區分的方法 起碼: 跟據 Margalit的定義 X and Y 之別為乜乜乜
睇開中文書
巴打推介用咩EBOOKSHELF?
10年前用開ANOBII 而家好唔掂...
轉去goodreads好似又唔齊中文...
啱啱睇完zadie smith既intimation,一本quarantine 期間寫既散文。短短地100頁,幾啱訓覺前睇。 最鍾意最後一篇,有關作為黑人對Geroge Floyrd比人殺左之後第一時間既感受。
Goodreads 自製好方便

利申:打手
支持用Goodreads 幫手推廣中文書
唔敢寫評語,只會每本睇完比返個分佢地
睇緊依戀效應
覺得呢本書都幾啱想了解自己多啲嘅人睇
好淺白咁講咩係attachment theory 同埋唔同attachment style嘅人喺唔同context底下嘅行為同諗法
上網買書都最慘係咁
喺香港網買過兩次個角位都好巢
請問上誠品網上書店買書係咪可以係香港OK拎?
算啦
睇書都係內容最緊要
暫時幾好睇 好詳細睇到點解當時啲人會真係信共產黨 寫得出毛澤東點解會被人叫毛魔 依家睇到一半 覺得作者作為共產黨背景家底但睇野都睇得咁清
依家睇到文化大革命個篇 佢父母都開始會獨立思維 但又被共產黨根深蒂固既思維互相交織緊
唔識講 值得一睇
建議:
各位留低睇緊咩書啲貼埋書封面既圖
咁樣一禁gallery 可以一眼睇晒,又可以direct 到去你本書個reply
睇完呢本

基本上就喺論文集
按最新課綱面向編排
文與文之間無連繫

建議對臺灣歷史有大概了解再睇
會獲益較多
當然又唔喺話唔熟臺灣史就唔睇得嘅,啲文本身就幾得意,你大概會知個背景喺乜
但係睇完之後唔好expect會有一個big picture/時序出到嚟
有興趣
有冇ebook?
上咗去Google play, Kobo睇都冇
中國革命的起源 1915-1949
Les Origines de la Revolution Chinoise 1915-1949
by Lucien Bianco
好讀有
Enough
我都開始左睇
好正
作者本身係讀語文, 加上佢老公係歷史學家
文筆,內容都好高質素
( 題外話, 本書本身係英文寫,中文版係翻譯,定重寫?)
唔記得開頭有無講
不過一開波已經覺得作者算好撚幸運 作為高幹子弟 讀書叻到又獨立思考 又去到外國 官員又幫佢俾佢自由度 等佢真真正正知道西方世界係點
依家睇完文革個篇 真係好撚癡線 仲要個陣佢者都只係十零歲 就要做埋紅衝兵被逼批鬥老人家 老師 原來個陣都仲有好多學生會於心不忍 而恐怖地方係 批鬥得最勁既就係班學生 睇完文革個篇 有啲句子作者講得好好 其實某啲學生只不過到頭來只係享受掌權屌鳩返大人而已
睇到本書中間會有少少上癮 不過暫時都係每日睇一兩章咁睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞