[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
英文書係咪都係book depositary最平想買d英文版村上春樹
唔一定
我見有啲書誠品平成百蚊
我都有睇
你講完之後本書個主張又真係成個林鄭咁

唔通佢都有睇
前幾日睇完 Of Human Bondage
係關於一個叫Philip既年輕人既成長故事
過程中佢發現生而為人既枷鎖(身體既殘障、宗教、金錢、愛欲、理想 ect) ,然後係經歷過離別、背叛、失敗、窮困後,最後慢慢學識點樣同生活中既枷鎖共處。主角面對既掙扎基本上係每一個入世既人都必需面對既問題。所以好relatable、好好睇。同埋作者好識寫角色既心理,可以抽離客觀既筆觸咁寫出人性既種複雜同多元。好多時會從角色中睇到身邊既人既縮影。
睇完到依家都仲未好抽離到,好似跟著主角多活左一個人生咁

Btw 岩岩開左 Crime and Punishment,睇左兩個chapter已經覺得dark到痴左線
多謝推介
好有興趣 遲下睇
香港係咪唔興搞讀書組
見荼毒室成日講好正咁
宜家啲人嘅娛樂太多樣化,當睇書做娛樂嘅人都少咗
要聚集一班人文流仲要高質,真係比較困難

剛睇完,講愛恩斯坦如何諗出廣易相對論嘅field equation,我覺得最精彩係會講曾經咩人幫忙過佢一齊諗,同埋愛恩斯坦做專利員嘅時間對於諗出 相對論有幫助
人體百科:最全面的人體導覽書
https://www.books.com.tw/products/0010797394
佢有戴頭盔話除左社會既政治事件唔適用
想問下昆德拉嘅書係咪冇中文kindle版?
搵黎搵去都冇
盡量唔想down翻版
畀有興趣睇哲學書嘅巴絲參考

【立場新聞哲學版】一眾哲學老師教你 讀哲學嘅要訣
https://lih.kg/2205860

http://www.thestandnews.com/philosophy/%E5%93%B2%E5%AD%B8%E8%A6%81%E8%A8%A3/

tl;dr

- 學好英文
- 睇多啲哲學以外嘅書:心理學、歷史、自然科學、統計學 etc
- 睇書嘅時候要有耐性,同情地了解作者嘅想法,並且關心相關思想對哲學議題嘅應用,唔好為讀而讀。
- 睇書要確保自己能夠清晰解釋本書講左啲乜;寫筆記,同其他人討論下
- 追隨自己嘅興趣,有自己關心嘅議題
- 虛心思考他人嘅批評
當你睇連燈嘅時候
有無巴絲打睇緊eleanor oliphant is completely fine 岩岩睇到一半
thanks! 你成日都好有心
講咩㗎
年幾前睇過啊!鍾意佢個character setting,冇咩點接觸過啲書係個主角係一個好孤獨、鍾意獨處嘅人

對宇宙起源有性趣就要睇下
之前連登有個讀書組
不過疫情好似都搞到頹頹地
支持以書會友
睇完好似自己經歷咗一次9/11咁,喊到仆街
大概幾耐先收到等咗好耐
好難講啊近排,你預個range係兩個禮拜至兩個月比啲耐性,一定會到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞