[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
哈囉咁多條書蟲
我啱啱開始睇呢本 遲啲分享
留名話說上個post尾有人整合咗個推介書list(post1-3)
可以copy過黎
Lm
Lm
最近終於買左kindle paperwhite 4,用左兩星期左右覺得幾好,建議$799入手8gb夠玩唔需要更勁既機能同容量

睇電子書最大好處真係薄、輕、方便,放上枱睇幾乎可以Hand free,係睇實體書俾唔到既體驗(隻手要長期拎住本書/壓住睇緊果頁),自己英文渣,主要想用黎試下睇英文書

不過因為想用熟部kindle,所以依兩星期揀左d簡單輕鬆既書黎睇,係amazon kindle store 買左成個古藉研究社系列(by 米澤穗信)

古藉研究社系列係日本日常系推理小說,同時亦算係輕小說,已改編動漫作品。米澤穗信本身係一名推理小說作家,同時亦不甘古藉系列為一般輕小說之流。故事以日本高中生生活為包裝,以日常生活謎題推理為實,當中顯示出米澤穗信有紮實既推理小說根基,例如第二本《愚者的片尾》就係參考左《毒巧克力命案》經典既一案六解,寫出日常系謎題既一案四解。另一方面既然用日本高中生作主角,當然故事上亦會帶出青春、成長、迷惘等既元素

暫時睇到第三本,睇哂之後鍾意既再上黎講,見大家討論日本推理作家,我又拋舊豬肉出黎
你用落覺得洗唔洗好babysit部kindle (小心割花或者撞到部野) 定係好命硬好襟花

等巴打講多啲推理作家

本身買左case送埋mon貼,張mon貼半個鐘左右就俾我掉左,因為反哂光完全唔好睇

個case戴左陣都除左,因為機連case有d重手(我覺得個case重過部機)而裸機本身個機背其實幾好揸手,機身輕應該跌落地都唔太傷

依家裸跑緊好爽唔帶出街既應該乜都唔洗搞,帶出街放入袋就最好有case啦,網上見人入個背囊入面銀壞左個mon
你講到咁薄應該真係好易un爛mon
等佢出新版先希望到時佢舊model會減價
部ppw4 出左無幾個月就有折大約2018年年尾
我喺black friday嗰陣喺德馬買左 900蚊有找
嗰陣hktv mall做緊千二,三

感覺依款機成日有discount
留名
買書買到無位擺終於買咗libra 嚟睇書
最近睇緊13.67,幾好睇,但可惜主角黑警,即刻無哂代入感

自推先
有冇人kobo會裝case?

想問下佢內置dictionary係咪得英文...
學緊日同西文,唔知佢有冇得加字典
同埋你會唔會配合用佢個reader app你覺得方唔方便
我唔記得左點搞 因為我係買左德版 開機有埋廣告
照計可以導入字典

至於佢個app 的確幾方便
但我記得買依部機之前 有人同我講過 如果想睇繁中書 最好買台灣出嗰部XX會好啲 因為裡面文庫會多繁體書簡
拋磚

上次本the remains of the day 真係幾發人深省
Stevens 以成為有尊嚴嘅管家為目標,但最後呢個所謂「成就」反而變咗佢嘅負累,令佢多次喺人生交差點到做錯決定,真係有d 唏噓。
另外石黑一雄d 文筆真係好好,用字典雅又幽默,唔似喺到賣弄文筆,睇落去好舒服。

不過前段節奏真係慢到喊
可以上網搵啱用嘅字典file,經usb放入機
某啲平台賣嘅書,可以download>dedrm>轉format過入kindle睇
留名
Lm睇好書推介
仲未有時間回覆大家
依個po好邪惡 屋企仲有好多書未睇 但已經好想繼續買書
你地平時用咩時間黎睇書 返學已經好多文要睇
繼續留名
屋企多書到擺唔落,睇唔切,但係又好想繼續買書
有d系列作開左頭又會繼續買落去

岩岩開始睇
c#入門經典 8th edition
我上年書展買十幾本書
而家睇咗六至七本only
跟住我嗰book list 仲廿幾三十本書未買
都唔知買唔買好......
唔知係咪因為俄文譯中文 有時唔太明佢講乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞