[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
1984 中文版 英文版睇唔明

Two Cheers for Anarchism

作者係人類學家James C Scott
本書係嘗試從無政府主義嘅思考角度,分析各種社會現象(包括抗爭)
當中有唔少段落都同無大台社運嘅精神遙相呼應
book depository
8月尾dispatch嘅書終於收到
不過其中一本皺咗少少
唔係講isolation 同alienation?
成為昆蟲後知道真實嘅生活係點樣,人與人之間真實嘅關係係點樣
我嘅解讀係
成為咗蟲之後 聽到屋企人嘅對話同行為 講人性嘅醜惡? 反而唔係人嘅主角就最有人性?
人生面其實大部分時間都係好似未變昆蟲之前嘅佢,但當佢變成昆蟲後,一隻咩都冇晒嘅昆蟲,反而見到自己存在真實嘅一面

其實人人都試過變形記呢個狀態,當自己俾人炒,失業或者更慘(有啲太慘,講唔出口),就會見到真實嘅自己
The Power of your Subconscious Mind
最近研究緊symbols
例如夢嘅symbols, 動物、物件等等嘅symbolism
有冇巴絲有書推介
我未必用真唔真實黎形容
因為人類社會本來就建基於利益上
變蟲其實係將人既利益關係極端化
將一個人既功能抺殺 變返得害處
現實好常見既例子 長期病患
就好似故事咁 一開始幾同情都好 長久落去都會厭惡
甚至因為佢死而覺得解脫

利申做過1年neet 果陣先明呢篇寫得咁入肉
唔知自己有冇overinterpret 但直覺第一個feel 就係 所有
外界嘅attachment 都是虛幻唔真實

但變形記嘅主角只係dasein 嘅其中一個可能

世界上都有很多不離不棄嘅例子,但我覺得要體會到真實,第一就要好似卡夫卡咁講, 要先有被變形嘅階段
幻愛引用得最多係carl jung 對夢嘅剖析,有興趣可睇下相關作品,不過超難睇
想問下大家知唔知邊度仲有崑南嘅書
想買地的門同旺角記憶條買
讀緊:
世界是這樣思考的 寫給所有人的全球哲學巡禮
試過係香港區既top reviewer之一(雖然只係排十幾)

不過我都係打英文review
封面絕對係靈魂]
唔該師兄 解夢呢啲topic對我幾新 可以一試
How the world thinks
個範圍都幾闊,你覺得佢講成點?
新人留個靚名

我依家需要啲靜同啲好
Subconscious有啲咩力量
好奇
有無得講少少本書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞