[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
最近睇緊How to Change Your Mind: What the New Science of Psychedelics Teaches Us About Consciousness, Dying, Addiction, Depression, and Transcendence

係講psychedelics嘅(LSD、迷幻蘑菇嗰啲)
好難相信原來50、60年代嗰時係合法而且做咗好多研究
然後畀Nixon收咗皮

有機會想合法噉試下

Radical Republicanism_ Recovering the Tradition's Popular Heritage-Oxford University Press (2020)

提到共和主義
你會諗起啲乜?

推翻君主制?
主權在民?
古羅馬共和制?

政治思想史家Quentin Skinner同埋哲學家Phillip Pettit係上世紀末
重新挖掘 古羅馬人 對 自由 嘅理解—— 「自由即免受宰制」,並稱之爲共和主義

有關共和主義嘅介紹
可以參考 荼毒室 MK老師寫嘅 《唯有獨立的理由──共和主義的自由》
https://corrupttheyouth.net/2017/10/03/4405/

準確點說,不干預是實際不出手干預,卻可能保留了隨其意志而出手干預的權力。相反,不宰制是要放棄隨其意志而出手干預的權力。舉例說,一個受主人所寵愛的奴僕,他想要甚麼他的主人都給予,主人甚至完全不干預他的喜好與生活。因此,這個奴僕已經算享有了不受干預的自由。不過,所有人都知道,一旦他的主人改變心意,他的一切都可以被收回。因此,他其實從來沒有享受過不受宰制的自由。

而學界相關嘅討論 幾十年嚟方興未艾
有啲學者覺得Pettit佢嗰套對共和主義嘅理解唔夠激進,仲有好大發展潛力
於是就有呢本書

本書有十章,分成五個部分
第一部分 係重新檢視「宰制」呢嗰概念,睇下可以點樣挖深啲
第二部分 睇下古代嘅激進共和主義者 可以爲現代自由民主憲政體制 提供乜嘢 制度設計嘅新意
第三部分 睇下以前嘅共和主義者 喺社會抗爭上,有乜嘢值得借鑑
第四部分 睇下共和主義同社會主義嘅思想繼承
第五部分 講下啲被主流論述遺忘嘅共和主義歷史

我個人覺得chapter 1 最難明,但係作者Dorothea Gädeke對「宰制」嘅剖析鞭辟入裏,睇完最有得着(尤其是如果本身有睇過Pettit講共和主義嘅文)

另外chapter 6提到呢段Paul Dubois 嘅 quote
有啲鼻酸
The carbonarism of 1820 to 1823 rose up before me complete with its youthful purity, its sombre mysteries, its idealistic follies, its generous or covetous ambitions, above all with its victims swept off by the storm. . .Poor young blossoms of courage and naïve faith, fallen under the knife, I saw you strewn across the green turf pressed down by my musing steps; your names like faded secret signs floated in the mists of my clouded vision, dimmed by welling tears. You, too, like Ireland’s Emmet, students, soldiers, thinkers, poets, heros, orators plighted to your country, had died for her. . . and we, forgetful survivors, peaceably seated in the pavilion of liberty which we had thought to raise together, have scarcely a fugitive shadow in our memories of you and your names which you had thought at least to bequeath to gratitude and glory. Thus does everything fade and perish here below; for history will not preserve the truth, its two or three pages devoted to these forgotten ‘fanatics’ will portray neither their spirit, their virtues, their passions, their illusions, nor their faults. Only we who, as contemporaries, dreamed the same dreams, ran the same risks, showed the same devotion, could recapture and portray them. Yet we would have to be young again, and already, we are old.
呢期睇緊 Nice girls don't get the corner office

睇緊尼本
今晚 哲學有偈傾 香港哲學家系列第二彈
都會請周生

聽緊尼本
睇開中文書
社會科學類偏多
乜嘢書
更新至956
好多年前買咗三本裝,到而家先睇咗一本
有咩評價?
我未睇,不過𥅈過吓內容簡介同目錄,都大約估到講乜嘢

因為其實好多觀點並非佢首創,歷史學界都早有討論,只不過佢混入大量佢自己嘅睇法、主張重新整合、包裝而已

唔知佢呢本有冇bibliography,不過覺得佢可以試下係美國撈個大學教職(始終有個格式方便佢出學術著作、同增強學術影響力),同寫書時係bibliography寫返有邊啲近人著作(secondary source)啟發佢,依家佢啲註腳九成都係primary source嚟嘅,但寫一本時間時間誇度長嘅通史性質嘅書好難冇參考secondary source喎,最好俾返個credit嗰啲著作,同時等有興趣嘅讀者可以follow

我未睇本書,不過打算遲啲有時間會睇,總之睇之前佢比我嘅印象就係咁啦立場咁鮮明咁反大一統嘅著作真係罕見,應該要離開咗中國先有可以出到

ps. bibliography嗰到並非針對佢,而係好多商業出版社中文書都有嘅通弊,通俗讀物唔緊要,但如果係學術著作嘅話就最好加返bb
https://tw.wxwenku.com/d/101994275
睇劉仲敬一定要睇埋反方講嘅野
唔係好易因為佢套辯駁方法信哂佢嗰套
咁舊嘅書
其實已經會唔會out左?
辛苦你啦
哇 正嘢。留個名先

唔知有冇人有睇中國哲學,老子,孫子咁
有冇人近罷睇緊Plato 既dialogues?
人類大歷史
本野有冇比哲學人插過
睇到中間好想棄
唔少人都有插,歐美個邊,多數係插佢觀念簡陋,意識型態、情緒含量多於討論事實

所以講大歷史我都係推薦翻人睇David Christian,科學啲實在啲
唔止哲學人插啦,講真邊有可能一個人同時精通歷史、哲學、經濟、心理學、生物學等知識,不過作為一本科普讀物要做到有趣味而唔會太多錯誤,的確唔容易,呢本書都算合格有餘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞