[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike

三代中國女人的故事
周生
我嘅情況有啲唔同,我係會興奮到響間房度行嚟行去 不斷自己同自己辯論作者嘅argument呢樣反而係我睇書嘅樂趣
首先,你要有間比你行黎行去既房
最近聽咗港台遇見文學介紹13。67
倒敘嘅形式,寫香港動蕩嘅歷史時刻,包括13年社運同67暴動
見證黑警制度嘅淪落
一本咁有本土特色嘅書,真係值得支持
睇佢訪問,感覺好親切,仲推介咗本《偵探冰室》,入面都有李氏力場呢啲好本土嘅嘢
啱啱睇完The Thorn Birds
故事時間線好長,女主角由4歲到老
澳洲20世紀初開始幾十年嘅變化,一個家族嘅興衰
睇完好似經歷咗一次人生

另外睇緊科幻小說The Expanse
人類發展到去其他星球,搵到外星文明同埋去到其他星系
前幾集緊湊啲,好多動作場面,亦有唔同星球之間政治角力
而家第5集開始放慢睇
第一集最正,主要係因為好多mystery
同埋愛上Miller呢個角色,佢個character arc好L完滿
另外最鐘意Amos(btw電視劇個演員好吸引

本身睇sci-fi多,想接觸其他類型(e.g.史哲),了解吓中西近代史同思想
中學歷史堂完全無聽書,唔知點入手...漫畫歷史書?
暴走的軍國
有冇莫言嘅書推薦?
The Expanse 我睇劇, 好睇
有無人睇緊五神傳說?成部GOT咁
前排岩岩睇完林三維本白漬我覺得佢文筆唔錯。kubrick啲出版都幾高汁
有咩評價
你覺得如何?擺咗係wishlist未買
睇過幾本,檀香刑最最最正!其次就豐乳肥臀
我都睇緊 雖然淨係睇完第一章
不過我覺得陳浩基都好帶入自己對警察嘅想法
而且都寫得好引人入勝
一個唔覺意就睇咗幾個鐘
同埋我作為香港人梗係要支持返我地本土作者
響間屋入面行嚟行去都得

講婚姻關係
13.67
小說?
我都係 所以成日都要睇好耐
唔係好事黎咩咁咪代表真係有思考 唔係齋吸收唔消化
我冇講到最重要嘅嘢
佢係一本本格推理小說
查兇殺案

我都係琴晚一口氣睇晒第一個故事
唔知係咪我已經壞咗
對真正兇手嘅復仇冇乜恨意覺得阮文彬真係死有餘辜
只可以講睇埋落去
後面更精彩
小學果時試過睇The Thorn Birds, 唔知係唔係因為太細個完全睇唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞