[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
https://www.youtube.com/watch?v=j-6f1IPOm5c

// 2020年諾貝爾文學獎即將公佈得主
《立場新聞》哲學版本星期的新文章很應景,講的是文學哲學(philosophy of literature)裏的文學本體論,由東吳大學哲學系林斯諺教授執筆,論述文本主義與脈絡主義之爭,用實例將其中涉及的一些抽象概念解釋得很清楚。對哲學與文學同感興趣的讀者,萬勿錯過這篇文章。//

https://www.thestandnews.com/philosophy/%E6%96%87%E5%AD%B8%E6%9C%AC%E9%AB%94%E8%AB%96-%E6%96%87%E6%9C%AC%E4%B8%BB%E7%BE%A9%E8%88%87%E8%84%88%E7%B5%A1%E4%B8%BB%E7%BE%A9%E4%B9%8B%E7%88%AD/
今晚香港時間7點
頭尾最好睇
中間
煲完石黑ㄧ雄
好期待今年!
有無人而家重會喺圖書館借書?
想喺圖書館借書但唔知借完返嚟啲書點消毒好
戴手套睇
圖書館大個左之後就無去
污糟到痴線
見過有d人無公德心到係推理小說到劇透
使唔使咁驚呀?
癮性病患者 x 香港人借書比率 x 館藏數目
中嘅% 都唔知有冇100億分之一
Can’t hurt me
仲係睇緊本大前研一
而家睇緊拜占庭帝國
叢林之神完!下一本茫點!
我上次借書見到咁
Feel到佢睇到好憤怒

本書係咪台灣人譯?之前睇過一本書嘅台灣中文譯本將 "he is not a trendy person" 釋做「他不是一個有趨勢的人」 其實睇到啲咁差嘅翻譯真係會火滾
Kobo個75折code,HK store唔適用
有冇鐘意睇自傳/人物傳記嘅巴絲打?求推介!
有時d 中譯書真係譯得好差,所以我多數都係揾返本原著黎睇,個feel都好好多,可能係因為中英文個文化context 唔同
推介埋brother karamazov even better
1. 上海生與死
建議睇原版英文,大推

2. 慈禧:開啟現代中國的皇太后
歷史角度同我地細個學嘅唔同,睇完可能對有慈禧有啲改觀
依排都特登買本土出版嘅書
例如誌出版,蜂鳥,格子盒,星夜出版個d

雜誌可以推埋SAMPLE, Breakazine 同Being Hong Kong
好有心做
所以依排唔借住
變相買咗好多書
揭揭下見到血漬鼻屎都咪話唔驚
防不勝防
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞