[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
我都係由book tracker app 轉去Goodreads,無就自己入

少少可惜係中文書既討論,就算係港/台版書都好,通常都係豆瓣個邊比較多人講
一齊玩goodreads啦
咪用豆瓣啦煮餸咩
其實早幾個post 有講我(曾經)係Goodreads香港區 Top Reviewers 之一

希望有緣可以follow你
準備開呢本
祝你喺新方向一帆風順

睇完之後兩本記住同大家分享
係 玩goodreads玩到有啲寂寞
*造詣
sorry忍唔住
sor 果然係造詣太低
支持
The Chrysanthemum and the Sword
你買咗邊兩本?
想問下有冇乜增值自己嘅書推薦
例如增加下自信心呢啲
想考消防員但成日都覺得自己唔得
但可以準備嘅都有準備到
有無人睇過本新書《魔笛》?
用緊邊款kindle ?

暫時心水kobo libra ,但都考慮緊kindle paperwhite / oasis

主要見到d人話kobo 睇中英書都得,同埋好揸手。唔知kindle 睇中文書嘅話觀感會如何?

PS 我應該大部份都係網上揾書再部入部e-book reader 度,上網買書應該少,咁係咪買邊部都無咩所謂
點解又係一樣

玩左咁耐Goodreads只係識得一個active 既(出左國既)local
不過因為玩左幾年,間唔中有人like舊review ,send個message多謝佢哋就可以開始講下大家鐘意既書

特別係呢一年香港真係多左外國關注,佢哋真係會搵gphone 本書睇反而我未睇過
係睇英文or 中文譯文

成日聽人講呢本,入左book list ,但真係太多書未論到睇佢
眼睛完,聽日開古聲!
岩岩睇完華氏451度,唔知係翻譯問題定本身作者文筆問題,個人感覺睇得幾辛苦,有種睇意識流小說既感覺,非常多比喻式既抽寫手法,可能遲啲會試下睇返英文原著

對呢本書最大感觸反而係作者後記既部分,佢提到有間學校原本想演作者寫既一本劇本,但因為劇本內無女性角色,被校內既女性平權團體威脅如果上演就會用球棒到現場突襲,所以學校被逼停演。我覺得宜家既人為左所謂既公平已經走火入魔,好似美國為左政治正確咩都要有黑或者女性,如果你係黑人又係女性已經贏晒,無人敢講任何野抨擊。

宜家文學創作、藝術創作都要唔想得罪任何一個團體係無可能既事,所以如果要令社會上每一個人開心就要好似書裡面咁將文字刪減再刪減,當大家唔再思考就唔會再有思想衝突就唔會唔開心。

覺得書裡面既世界可能未來真係會發生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞