[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike

作者係上年過身嘅社會學家 Erik Olin Wright
(之前開咗佢本class analysis,但係半途而棄咗
據聞此書係佢另一本大作“Envisioning Real Utopia”嘅雞精版

內容比較似係當代左翼嘅行動綱領,相當簡潔(100~頁;Wright本身打算寫另一本詳盡版,但係生cancer提早過身

一開始係講資本主義點樣窒礙 自由、平等、博愛 三大啓蒙價值嘅實踐,論證反資本主義嘅正當性
然後再講策略,否定革命馬克思主義者嗰種將一切斬掉重練嘅思維;而係主張係民主體制內外慢慢削弱同拆解資本主義,具體政策倡議包括UBI、合作社等等
最後佢講到點樣連結抗爭者

其實本書有啲老生常談,係最關鍵嘅組織抗爭陣營上亦都無乜具體建議
同埋佢明顯假設讀者係住喺民主國家

但係我覺得佢提倡嘅策略同心態係值得參考嘅,尤其是講積極發展主流體制以外嘅制度
有,利申儲齊陳浩基咁多本書,睇得出佢想嘗試新野,但睇咗頭兩個故事都覺得一般
sor樓主借個位

【詞彙聯想】5分鐘玩個遊戲,就可以幫廣東話研究出一分力
https://lih.kg/2250282
同路人

講公共關係同宣傳手法
睇長篇小說可以幾日刨晒,但前排睇張愛玲傾城之戀,覺得有啲悶,一篇都完成唔到,唔知係題材定風格問題
睇咗1367、第歐根尼變奏曲、筷
暫時覺得第歐根尼變奏曲幾正
有啲世界奇妙物語feel
至於1367拍電影應該幾正
王家衞買咗版權 希望佢快啲拍
你都識講王家衞
有生之年
評論多小小
本書係論文集
所以其實你可以直接搵原文嚟睇

鄭成功與施琅──臺灣歷史人物評價的反思/陳芳明
評: 篇文幾得意;同一個鄭成功,係唔同政治陣營詮釋下會有唔同側重點(驅逐荷蘭人出臺灣--〉抗擊帝國主義?;反清復明--〉分共復國?);就算係同一件事,都可以賦予唔同意義(施琅--〉叛徒?定喺收復臺灣嘅功臣?),係一個反駁「中立嘅歷史」嘅有力例子

從琉球人船難受害到牡丹社事件:「新」材料與多元詮釋的可能/周婉窈
評: 篇文幾得意;利申對牡丹社事件無認識,但係直接睇都會get到事件來龍去脈(in short琉球人坐船擱淺去咗臺灣,上岸後唔知點解畀原住民殺);同一件歷史事件,隨住新嘅史料出土(外國人遊記 記錄同原住民交流嘅經過),以及原本缺席嘅持分者發聲(例如原住民後代從習俗角度嘗試推測琉球人被殺原因),成件事更立體;當然之所以有噉樣重新閱讀歷史嘅可能,應該離唔開對原住民議題嘅重視,唔係再將佢哋視爲不能理解溝通嘅異己 話說我應該睇周婉窈嘅《臺灣歷史圖說》至啱。。。

自然史、人類學與臺灣近代「種族」知識的建構:一個全球概念的地方歷史分析/陳偉智
評:行文有翻譯腔+術語,睇得有啲辛苦#arrested#pig 但有趣嘅,講班外國人類學家幫臺灣原住民分類,個個都聲稱自己比前一代人類學家 更科學嚴謹,但同時個個都畀後一代人類學家 話唔夠科學嚴謹,而且佢哋立場唔同,但係背後嗰種將人分門別類嘅paradigm係如出一轍;感覺同Kuhn嘅 The Structure of Scientific Revolutions有異曲同工之妙#peanut#pig

平埔族的身分認定與變遷(1895-1950)/詹素娟
評:數據居多,無乜印象#dying#pig

移民社會的形成
導論:來去臺灣/許雪姬

評:史實描述居多;有幾句提到當年清廷曾經招攬移民去開發臺灣,當中包括香港移民。

移民臺灣:臺灣移民歷史的考察/戴寶村

評:史實描述居多

貿易與經濟的發展
臺灣歷史上的貿易與航運/陳國棟
評:史實描述居多,講臺灣歷年出產啲乜#clap#pig

臺灣近代統治理性的形構:晚清劉銘傳與日治初期後藤新平土地改革的比較/林文凱
評:最初以爲好悶,實際上亦確實係好多meticulous detail,但其實幾好睇#wine#pig一句講晒,就係「清廷揦西,日本專業」,帶出前現代與現代政府嘅分別,亦都講出點解日本統治先係令臺灣現代化

長老教會在臺灣傳教的處境/吳學明
評:有趣,睇啲神父牧師同臺灣人嘅文化衝擊

臺灣民間信仰的分類/林美容
評:最無聊嘅一篇文,基本上係目錄嚟:o):o)

觀察現代臺灣政治的角度/若林正丈
評:正#good#臺灣政治入門

國際法上二次大戰的結束與臺灣地位問題/薛化元
評:超正#yup#有系統回顧各類文件,解釋點解臺灣喺國際法嘅地位其實未定、點解中華民國其實並未擁有臺灣主權,而只係暫時託管

菁英與群眾:文化協會、農民組合與臺灣農民運動/陳翠蓮
評:講二戰前日治臺灣嘅農民運動興衰, 喺指出農民嘅自主性、點樣同當時嘗試介入嘅共產黨目標唔同 相當清楚;最尾講 農民運動點解一兩年間快速收皮嗰度,似乎有啲倉卒,作者將之歸因於臺灣共產黨領導太激進以及日本殖民政府打壓,而根據嘅淨係一位臺共黨員嘅睇法(不過呢個議題唔係作者篇文想處理嘅重點,快速跳過可以理解)

強人威權黨國體制與戰後臺灣政治案件/蘇瑞鏘
評:正#good#臺灣政治入門;反共還反共,但係民國派同我食屎#kill#pig;蔣氏父子介入司法案件,可以同香港未來國安法案件嘅處理做對比#cn#fs

大致上就係噉
有冇啲存在主義嘅入門書介紹下
睇過卡繆西西弗斯的神話同異鄉人唔知算唔算
上sep/牛津通識
John Macquarrie - Existentialism-Pelican Books (1973)

利申未睇
係David West本Continental Philosophy: An Introduction嘅further reading

有睇過Oxford very short introduction to existentialism
覺得麻麻地。。。
SEP
識野
sep又真係好好用
基本上可以代替大部分入門書除非想好broad噉了解哲學
盜墓完!

衛斯理嘅故事永遠唔會令我失望,單係睇書名完全估唔到內容會講乜。盜墓呢個故事,盜嘅係外星人嘅墓!中間倪匡又再抒發對人類劣根性嘅批判,有侵略本性嘅人類發現有外星生物到訪就馬上以為係被入侵,對其提防到極點,其實豈非係以小人之心 度君子之腹?

點解人類一遇到有異類就有抵抗,敵對心態?係由於因發現有比自己高級嘅生物嘅自卑心態?一直自詡萬物之靈嘅人類,殊不知只係宇宙中嘅微塵!不單如此,仲不斷自相殘殺,侵略殺滅,睇黎要滅人類嘅並非係高等生物嘅入侵,而係被人類自視為會被入侵心態而亡!

當中倪匡又以十九世紀西方優勢文明對比東方劣勢文明作例,根本上劣勢文明係不堪一擊,要做嘅非但唔係要抵抗,而應要了解,要吸收,要虛心學習。睇個陣都覺得我地就好似當年嘅清代頑儒一樣咁悲哀。

最後倪匡都算係有所寄語,要提升人類嘅生存環境,係該提升人類嘅精神層面,而非物質,皆因人類有無限嘅物慾!

一口氣睇左近半本,有感而發

下一本妖火+真菌之毀滅!
真心求救有無關於日本60s-70s年代美日安保條約同全共鬥既書介紹

日本或歐美學者寫既都得,盡量客觀同學術性既
聖經..好正
話說嚟緊有三島由紀夫VS東大全共鬥嘅紀錄片上映
有冇啲中國文學的入門書推介?一啲詩詞或散文

最好唔好太近代,民國時期前
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞