[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
same here
漫畫我接受到電子
但小說完全唔得
唔知點解
我直到上年都仲係同你一樣 但係屋企真係無咁多位
sad but true
好想好似睇劇咁有個書房
可以每晚係入面自閉
近期有啲經典小說平到二三十蚊本
David Copperfield by Charles Dickenson 折後hkd 22.47
Dracula 折後hkd 33
買黎墊煲底都抵
岩岩睇完the silent patient 好好睇

有無人知black friday Amazon ebooks 會唔會有大減價?
開始左睇我是貓
文筆幾幽默
呢度有無張愛玲撚
本身無話好中意佢,最多都係中學要睇佢一兩篇文,跟住原來今年係佢百歲冥壽
就心思思拎返佢啲書出嚟睇,覺得佢好正
買太多會俾屋企人鬧 就嚟無位擺
估計應該有超過100本書
同埋希望大家多多支持本土書店、本土作家、本土岀版社
就算唔中意佢嘅作品 都可以買返去擺下
我哋書店、岀版社大部分已經染紅
有一部份碩果僅存嘅好需要我哋支持
例如好多網絡作品岀實體書 就算我麻麻我都會買嚟支持下
係香港寫文岀書已經係好難得,有啲甚至係自己岀錢搞實體書

要摧毁一個民族,首先要摧毁佢嘅文化

文化維持住社會秩序,好多時民族性都係base on相同嘅價值觀或者信念。文化入侵其實已經好嚴重,三中商,出版社好多都已經染紅,我哋一定要堅守住,同埋諗吓點樣可以在推廣本土文化出去,有啲嘢無咗就好難返轉頭。

個人推介兩本幾好睇嘅實體書
流星少女、我夠膽講冇嘢痴線得過追一個文青女仔
仲有迴響 係一本廣東話雜誌

因為依啲書好多時係廣東話寫,基本上得香港先會有,我哋要保護住我哋嘅文化獨特性,尤其我哋背負住時代革命嘅責任。

唔好話我係打手,隨便起我底。
只不過我真係好愛依個地方。
我好同意應該支持本土作品同文化
但你講到就算唔鐘意佢既作品都應該買黎擺呢點就好有保留
唔去蕪存菁,反而會令本土文化死得更快
其實大把本土作品係用有粵文 並唔係得網絡小說同迴響
你邊隻眼見到我講 本土作品剩係得網絡小說同迴響
只係舉下例子
咁咩係蕪同咩係菁對於每個人嘅見解都唔同 呢個就變咗另一個議題
每人見解唔同咁你咪講下你自己見解,點解覺得係菁
而唔係只係講佢係本土野所以就一定應該支持,覺得唔好睇都要俾錢撐咁

盲撐本土真係不了
香港人不嬲都崇優
但係我覺得抱著好奇心態去接觸同認識本土嘢又冇壞
我哋覺得一樣嘢係「菁」
可能只係因為佢唔出名,冇乜人評價
發掘「本土」嘅價值先係出路
咁多位書友,記得撳入去睇

https://bit.ly/2ZZxtAD
呢本我睇咗
我覺得好睇
睇完不停推介俾身邊朋友
睇完白夜行
可以炒賣了

日本腦力錦標賽五冠王「超高效記憶術」:3循環反覆速習法╳1分鐘速寫,無關天分與年齡,記憶大量資訊隨時開始!
普通嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞