[書蟲]你最近睇緊咩書?4

1001 回覆
78 Like 4 Dislike
可能有啲太over
但係我覺得個作者有啲眼高手低?
我自己無讀開哲學唔知係唔係問題?所以我覺得我吸收得唔係幾好。
對我來講唔係一本好書
淨係嗰四個criteria 有啲用
之後睇到眼都大埋 用咗成個禮拜嚟消化
好伏
有無啲中英對照書可以推薦下如果可以圖文並茂 多圖就更加好
問題係未變習慣之前可以點樣培養
推介你睇atomic habits
求問有冇太平天國相關嘅書推介?
宜家睇緊City of thieves 幾好笑
Bookmarked
陳浩基d書好好睇
想買大武山下
睇緊盧梭嘅《社會契約論》,之前睇咗本書叫《智慧書》,係西班牙哲學家Baltasar Gracián寫嘅書嚟,尼采、叔本華、歌德、伏爾泰都有睇過佢嘅書

尼采甚至斷言:在剖析道德方面,整個歐洲沒人能比葛拉西安更為縝密、更為精細。

我睇嗰本係西班牙文直譯做中文,覺得譯得幾好,佢類似箴言,有300幾句人生處世嘅說話,真心推薦
最近睇完文字欲 好好睇
好後悔上年書展無買到 直到最近先買返
最近行書局
見嫌疑者x有新版
決定買本返去j同重睇
每次睇完都好心痛石神
我買左kobo forma
The road less traveled (少有人走的路)

啱啱睇完 翻咗工半年 翻到好迷茫 甚至有抑鬱傾向 本身諗咗好耐好冇裸辭 但係又驚呢樣嗰樣 睇完流浪者之歌即刻下定咗決心 quit 咗 既然世界每日都改變緊咁點解自己唔試吓改變 做自己鐘意做嘅嘢 好老套但係人一生真係好短 得一次 點解唔搏吓
跟住接住會睇德米安 徬徨少年時
過幾年應該會再重讀一次呢本 覺得世界上所有人都係悉達多 迷失迷茫同苦難都係每個人必然會經歷嘅嘢 最緊要搵到自我 同埋自己自身嘅價值 我依家仲喺尋覓階段 希望幾年後再讀呢本書嘅時候又會有新嘅感覺
13.67好過睇唔少日本推理小說
有無書評分享
除左1367仲有邊本好睇
網内人

最近睇左呢本
書入面正如封面所講係從德國將領嘅角度睇二戰歐洲戰場

比較可惜嘅係可能因為本書只係將簡體中文譯本簡轉繁,有啲人/地方嘅譯名唔太習慣所以要成日去返前面對照

同埋可能因為本書唔係戰史所以無附地圖,係講到一啲改左名嘅前蘇聯地區或者河流嘅時候會比較難去理解講緊邊度
真係唔算多書 不過都搵到少少好書
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞