【甜故】自從同Miss喺一齊,我就忽然變得好受歡迎

1001 回覆
475 Like 20 Dislike
+1
第111章 生病還是心病

我未開口,Amy已經好醒目咁答咗:「你男朋友囉,無端端走嚟嚇我,仲話自己唔係有心。」

我向Amy投以感激眼神,然後轉身同周穎講:「我頭先以為Amy係你,走咗去嚇佢。」

「以為係我?咁你做咩嚇我呀?」周穎似笑非笑咁問。

「我見你頭先玩過山車聲都唔聲下,驚你將啲情緒屈喺心裡面,所以咪諗住幫你抒發番出嚟。」我一路講嘅都係實話,只係冇講唔小心錫到Amy嗰part。

「吓?咁你有冇嚇親Amy呀?」周穎聽完關心起Amy嚟:「Amy,唔好意思,子龍有時就係大細路咗啲,我代佢向你道歉。」

「唔好咁講,都係因為我哋著得太似,況且Wesley本意係為你好,我好羡慕你有個咁好嘅男朋友。」Amy個樣睇落真係幾羡慕咁。

「你唔好聽子龍亂噏,佢分明就係想整蠱我。」周穎口裡面咁講,我知佢心裡面一定唔係咁諗,淨係睇佢個冧樣就知。

之後再冇咩特別事發生,主要都係周穎同Amy發言,我喺側邊做聽眾,間中插一、兩句口。兩個女仔惺惺相惜,Amy仲叫周穎過嚟加拿大升學,周穎冇即時反對,仲話會好好考慮,唔通佢諗住萬一我因為阿爸醒唔番而要留喺加拿大,佢就過埋嚟陪我?

玩到五點零我哋就起程返屋企,阿妹同Betty玩到好盡興。因為有過上次回程嘅驚險經歷,我堅持坐前面𥄫實,周穎同Amy雖然冇玩成日,但係淨上晝嘅活動已經令到佢哋心力交瘁,回程時同Betty一樣瞓到好腍。

早上出發嗰陣周穎同Amy勉強算係識,仲因為我而有少少芥蒂,而家兩個瞓到頭沓頭,十足好姊妹咁,真係應驗咗Betty上車時講嘅戲言。

「冇嗰陣就想有,有嗰陣就想要多啲,多得濟嘅時候又嫌煩,做男人有時都幾悲哀。」阿妹突然有感而發。

「呢方面你一定冇問題,睇你都係多多益善。」我見俾人串,梗係要反擊。

「又唔好咁講,拍拖我係多,但係每次都好專一,唔會一腳踏幾船,真係要開始新感情,都一定會同現任講清講楚先。」阿妹喺感情方面,始乎成熟過我好多。

對於一腳唔知踏緊幾船,仲有好多SP嘅我嚟講,阿妹簡直係聖女,令我無言以對。

「一日未結婚,一日雙方都仲可以揀,喺結婚前搞清楚自己最鍾意係邊個,總好過結咗婚之後搞婚外情,萬一有埋仔女仲大鑊,你做大嘅,自己識諗喇。」點解阿妹忽然間好似變咗愛情達人咁,仲情聖上身點化我。

我十八歲都未夠,講到咁遠有啲早,就係因為咁諗,加上Miss Cheung之前嘅少少放任,令到我有少少來者不拒嘅諗法,未試過梗係咩都想試下,初戀就結婚,一開齋就埋單,話唔遺憾就呃人嘅啫。

無可否認,Miss Cheung同周穎嘅大方令到我玩創咗個心,我一度以為即使發生咩事,佢哋兩個都會喺我身邊,唔會離開我,但係嚟加拿大同Miss Cheung分隔兩地,早幾日因為貪玩叫雞令到周穎差啲俾人強姦,在在話俾我聽如果唔好好珍惜身邊嘅人同事,隨時會落得比以前做宅男更慘痛嘅命運。

我望向後排,周穎同Amy兩個竟然都醒咗,眼光光咁望住我,呢下嘢個驚嚇程度仲大同刺激過玩過山車,嚇到我即刻望番前面,唔敢再擰轉面。

隱約好似聽到周穎同Amy細細聲唔知講緊乜,直到Amy落車先至停落嚟,Amy同我哋講咗聲「拜拜」就返咗入屋,Betty就啱啱瞓醒仲未知咩事咁跟住家姐行。

返到屋企阿妹首先去沖涼,周穎一入房就攤咗落床,睇個樣好似好攰咁。

我有啲想知周穎同Amy頭先傾乜咁神秘,但係又問唔出口,一來太八卦,二來驚周穎誤會我太在意Amy嘅事。

「一陣沖完涼早啲瞓,今日你玩咗成日,又驚咗半日,如果唔好好休息好易病。」我坐喺周穎側邊,輕撫佢嘅長髮。

周穎拉我落去瞓喺佢身邊:「你今日唔想做咩?」

「想唔想都唔重要,你嘅健康緊要啲。」我錫周穎,發現佢塊面紅仆仆,有啲嬌羞咁。

周穎翻身抱住我,用更強烈嘅吻嚟做回應,我伸手入佢件衫,佢個身又滑又暖,摸落令人愛不惜手。周穎都伸手入我條褲摸細佬,溫暖嘅手摸到細佬急速脹大。

咪住,唔係暖,周穎個人直情係有啲㷫喎,我從慾火中清醒過嚟,將周穎抱番落床:「你係咪唔舒服呀?你個身咁㷫嘅。」

周穎有啲迷矇咁望住我:「唔知呢,我淨係覺得個人好熱,好似平時想同你做嗰陣咁。」

我伸手摸下周穎額頭,發現都幾辣手:「你喺度抖下,我去攞個探熱針幫你探下。」

「你唔好離開我。」周穎捉住我隻手,用哀求嘅語氣同我講。

「我唔係離開你,我…」望住周穎水汪汪嘅雙眼,我個心沉咗落嚟:「阿鳯。」

阿妹聽到我嘅叫聲走入嚟:「咩事呀?咦?阿Wing做咩呀?塊面咁紅嘅。」

「我諗佢發燒,你幫我攞個探熱針過嚟。」我將周穎抱喺懷裡面,見佢緊閉雙眼好攰好辛苦咁,眼角仲有少少淚水,我個心就好似俾針拮咁摵摵下。

幫周穎探咗熱,有成39度,算係發高燒,阿妹攞咗啲退燒藥俾周穎食,食完周穎嘅呼吸開始平穩番,軟攤咗喺我懷裡面,我輕輕將佢放番落床,但係冇行開,因為佢仲捉實我隻手。

「點解阿Wing無揦揦會發燒嘅?」阿妹有少少擔心咁問。

「我估嚇親啩。」啲老人家都話嚇親唔嗌會屈到病㗎喇,原來係真嘅。

「嚇親?你講今朝玩過山車?」阿妹好驚訝咁話。

我點點頭,阿妹側頭諗咗諗:「乜會咁㗎咩?等我打去問下Amy有冇都嚇到發燒先。」

「喂,攞盤凍水同毛巾俾我先走呀。」我叫住好似發現新奇事物嘅阿妹。

望住周穎個辛苦樣,我覺得好似係自己一手造成咁,下決心以後一定要好好照顧佢。
有冇諗過開定新post
終於等到最愛的空姐姐姐
樓上quote少陣文喇屌你老母
+1
亂世中出張㬢雯係咪特登架次撚次都有你份
終於live
劇情好暴走
第112章 病後吐真情

通常好少病嘅人,一病就會好嚴重,而且會病好耐,周穎今次因為嚇親而引起嘅病,一病就病咗三日,諗起上嚟,除咗玩過山車嚇親,可能嗰日去party都有啲餘悸,只係屈住喺身體裡面,等今次借機一齊發番出嚟。

呢幾日我做番一個男朋友應該做嘅嘢,就係照顧女朋友起居飲食,每日起身餵周穎食完藥,就去探阿爸,然後買餸預備三餐,阿妹唔係日日都得閒車我出去,有時係我自己坐巴士或者地鐡,幾日落嚟我已經熟習咗加拿大嘅生活,為即將來臨嘅日子做好準備。

冇錯,阿爸結果都冇奇蹟咁醒番,所以我係時候開始準備過嚟加拿大繼續升學,等周穎好番後,我就要去阿妹學校辦理入學手續,然後返香港處理好嗰邊嘅事,的起心肝嚟加拿大完成學業。

當決定咗之後,我第一時間通知咗Miss Cheung,佢聽到當然唔開心,但係都明白:「咁你會返嚟幾耐就再走?」

「都係個零星期喥,總之一搞掂香港啲嘢就要走,太長時間可能會影響呢邊嘅升學,我唔想嘥多一年時間喺中學,我想快啲讀完大學,然後返去香港搵你。」出咗嚟做嘢,我喺香港定加拿大都冇乜關係,只要定期有家用俾屋企就得。

「加拿大都唔差,或者生活咗幾年後你鍾意加拿大多過香港呢。」Miss Cheung唔知認真定講笑。

「唔得,咁咪要長時間同你分開。」Miss Cheung點諗都好,我都唔想離開佢。

「我冇話要同你分開喎,如果最後你要留喺加拿大,我咪過去陪你,除非到時你唔想我喺你身邊喇。」Miss Cheung竟然肯為我放棄香港嘅一切?

「如果Miss你肯嫁雞隨雞嘅話咁就最好,但係萬一你鍾意香港多啲,我都會回流返去,唔可以要你咩都就晒我。」喺感情方面,Miss Cheung已經過於遷就,喺其他方面,我覺得自己應該就番佢。

「咁長遠嘅嘢,到時先算喇,同埋我冇話一定嫁俾你㗎,都要睇下你嘅表現。」Miss Cheung停咗停:「而且將來發生咩事冇人知,大學嘅四年,足夠你由鍾意一個人變成唔鍾意,亦足夠你發展一段刻骨銘心嘅真摯愛情。」

「我唔會變,Miss,我應承你,我一定會娶你。」我好心急咁為自己辯護。

「娶我?咁周穎同其他人點呀?」Miss Cheung把聲忽然變得好嚴肅。

我窒咗一窒,驚覺自己太過隨便作出承諾,亦都估唔到Miss Cheung會突然咁問,一時唔知點答:「其他人點都唔緊要,最緊要係Miss你。」

「如果你真係咁諗,咁我都唔會再鍾意你,每一個對你好嘅人,你都應該對番佢好,你可以作出選擇,但係唔可以將所有嘢都視為理所當然,就好似周穎咁,佢係真心對你好,你應該好清楚。」Miss Cheung唔係以女朋友嘅身份同我講,而係作為一個Miss咁教訓我。

我當然清楚,其實身邊每個女仔都對我好好,就算係瑜姐姐同小琪,都係關心我嘅,Miss Cheung冇講錯,一路做錯嘅只係我自己:「對唔住,Miss,對唔住。」我只有不停道歉,我辜負嘅唔止係Miss Cheung,仲有其他人,我講嘅「對唔住」,亦都唔止於Miss Cheung,仲包括埋其他人。

Miss Cheung見我有反省,把聲溫柔番好多:「傻仔,Miss唔係真係嬲你,我亦都知你心裡面其實對每一個人都唔係玩玩下,不過你始終仲年輕,所以Miss有責任提醒下你,免得你唔小心行差踏錯啫。」

天氣雖然幾寒,但係我都覺得流晒汗:「Miss,我以後會認真做人,唔會亂咁傷害其他人。」唔係所有人都玩玩下呢方面,我都唔敢答,好似Miss Yip同Carmen,我應該真係玩玩下。

「咁就乖喇。」Miss Cheung開心番:「你今次返嚟香港咁短時間,之後又走咁耐,不如你搬嚟同我一齊住,好冇呀?」

「好呀。」可以同Miss Cheung日日一齊,就算只係個零星期,都夠我開心死。

「咁你返去照顧周穎喇,佢專登過去陪你,你唔好搞到佢病住返嚟先得㗎。」Miss Cheung就係咁完美,最後都不忘關心其他人。

呢次同Miss Cheung嘅對話,對我日後嘅影響出奇地大,雖然未至於令到我變咗聖人,但係對於往後嘅感情,或多或少都使我認真好多。

除咗Miss Cheung,呢幾日同周穎嘅相處,亦都令我明白咗一樣嘢,就係佢對我嘅重視,係大到令我有啲壓力嘅程度。

記得仲病得比較嚴重嘅初期,有一次我餵周穎食完藥,佢忽然同我講:「子龍,如果我有咩事,你唔好傷心,亦都唔使掛住我,儘管去搵過第二個女仔,我唔會介意。」

吓?發燒啫,講到絕症咁:「你食咗退燒藥都差唔多退晒燒,你唔好亂諗嘢,咩病都好,最緊要係保持心境開朗,咁就會快啲好番。」

「唔係,你聽我講,我唔係話今次咁簡單,而係講以後,將來萬一我有咩事,你記住唔好太傷心,記住我最想嘅,就係你開心。」周穎喺唔舒服嘅時候,最緊張嘅居然都仲係我。

我低頭錫咗周穎一下:「開心就一齊開心,傷心就一齊傷心,冇咗你,我點會開心。」

周穎俾我錫完好驚:「你唔好錫我喇,會傳染你㗎。」

「傳染咪傳染囉,如果你身體唔係咁弱,我會更進一步添呀。」我微笑安慰周穎。

「你係咪想要呀?我身體其實都ok,要做都唔係唔得。」周穎勉力想爬起身,但係因為仲有啲虛弱,唔係太成功。

「你傻咗咩,我講笑咋,你估我黐線嘅咩,你病成咁都仲搞你。」我扶周穎瞓番低。

「你對我真係好。」周穎甜絲絲咁講。

你對我仲好喇,我韽周穎瞓著咗,然後先喺側邊陪住佢瞓。

有時諗,其實我究竟係好彩,定係真係祖上積嚟嘅福氣,喺我周圍搞三搞四嘅時候,身邊都仲有咁多死心塌地對我好嘅人。
好明顯block咗佢啦唔好心軟
有啲sad
唔好比人開發新技能
周穎講到咁 有啲野啵 同埋返去香港會唔會同miss 做一場分手愛
周穎會唔會跟住佢一齊移埋過去
咪就係張子龍太有福氣,拎哂老豆嘅
所以佢老豆咪唔識醒
樓主好野,我今日識左個 「韽」字!
啱,蘿莉不了
肥婆都蘿莉,巴打食開巨人?
心痛周穎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞