IG SHOP討論區(7)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
見到佢落廣告先知佢改咗名
準備繼續呃人
呢間shop話自己係歐美日韓正貨保證
其實就係淘寶貨保證
本身睇到見到model拎住個袋有cn字都知唔對路
點知

之後重將淘寶水晶26蚊賣到5xx up
賺到fatfat
呢排見到好多IG shop sponsored ad
碌碌下好多都話賣
‘’repurposed‘’ chanel buttons
其實我都唔係好熟呢類中古嘢
就走去search下d hashtag咁

對比其他有關Chanel嘅tag計
都算係幾少人講 都唔夠15k posts
但中古市場理應唔細

然後再繼續碌下 發現top posts好大比例
都係香港嘅IG Shop
佢地會將‘’Chanel Buttons‘’
改造成耳環、頸鏈
賣點就係$3xx-8xx不等 以1/10價錢
平過專門店真正賣嘅耳環、頸鏈之類首飾

首先我地可以睇睇Chanel鈕扣係咩一回事

Credit: Desrues Paris

而Desrues Paris又係咩呢?
我地可以睇呢篇Chanel News

其實Chanel每一季新嘅成衣
都會配搭專屬個個設計嘅鈕扣

咁呢d IG Shop好多都聲稱外國購入
但佢地入親d貨都差唔多款
而喺世界工廠偉大嘅強國X寶就搵到呢d圖
可以畀大家對比吓

@elishac_c
@relux.jewellery
@reworkedhk_vintage
@ladieskill.vintage
@pearl.in.seashell
@ear_butt
@button_bold_earrings
@zparkle852

唔想各位攞d圖去淘 所以圖片經過處理
希望大家知道自己買咗d咩
個feel無分別 仲要定價係一樣range
thej.diary 有無人買過?
好似成功收咗佢皮icon無埋
有睇佢ig
覺得靚但偏貴 同cavn 差不多
依兩間之前嘈過交
估唔到有花生btw thx
ig鋪頭嘈交好撚on9
依年都見唔少
唔知ouat 店主ig 講嘅係咪串緊kiki.co
咁我寧願買ouat
我都有咁諗
無睇live 其實kikico新系列咩價位
啱啱睇咗睇佢嗰live. 話咩背心幾百蚊、衫千幾蚊都有
強調係日本布喎勁似ouat嘅賣點
但OUAT 人手製⋯
講咩
幾年前買過kalulala 所謂嘅自家製one piece 過咗幾日發現Titicaca 有幾乎一樣嘅款
加上kikico 啲衫質素差到一個點
質地都好差?
自家製嗰時質地係唔錯嘅
但韓國製嗰啲著兩次就byebye 上過幾次門市 摸啲衫嘅質地 線頭多到喊 已經唔想買
柒咗少少咯
前幾日見佢話其他shop抄佢style 呵呵
大家同一個貨源黎黎去去都係呢啲款式㗎啦
大把shop賣得平過佢 講到自己好犀利咁 sls
係 好撚煩成日提住平過出面
但佢唔係件件都平
留意到某啲其他shop熱賣既款佢係賣到好平
但其他款又唔覺佢特別平 大把平過佢
好心唔好講到自己為興趣好良心價咁
咪又係r人地客既手段
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞