[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
Prisoners of geography
酒徒

完全明白主角個種無力困境
基本上訂咗就係佛系等書
我自己會由自己忘記買咗
咁到嘅時候會有啲驚喜
等成個月都未到
內置字典令我唔怕睇英文書,呢樣好重要
同埋可以同其他Device Sync Progress,用電腦睇都可以跟返進度

未睇到 好想快啲睇

不過遊記無乜plot,都係hea下hea下咁睇,得閒Google Street View睇下啲實境,所以都幾ok
啱啱睇完「網內人」,不愧係中大CS,啲技術野精準得黎又淺白易明
ching會唔會睇埋The Chamber of Secret?

戲真係會cut咗好多嘢
會啊
不過,我應該會睇一睇德國果本安妮日記先再睇
唔知點解無論係睇小說/電影
次次睇到Harry 俾分類帽分去gryffindor
校長、啲師兄姐都好歡迎佢
都會不自覺咁覺得好感動
我睇到chapter 6,睇住等你

細個嗰陣睇過中譯,大個睇返原著發現個感覺係唔一樣,覺得原著正啲,中譯冇咁原汁原味
完全冇文學底,但覺得好好睇,睇落有種迷糊感同埋無力感,好快睇晒
佢本本都係攞香港做背景?
氣球人係虛構城市,A市之類,冇咩點交代背景嘅本格推理小說。
Harry Potter fans
我都覺得睇書好睇過戲 detail 啲深刻啲
都認同,文字嘅想像空間大好多

btw,書嚟講邊集最正?
村上春樹 聽風的歌?
村上個啲都好有feel
最近有本叫narrow corridor 幾有趣 講自由 state 同leviathan

睇左第一個chapter 不過成500頁英文應該有排睇

睇完君主論即刻睇呢本,張力好大
如果你地有睇唔明嘅英文字(前推後理都唔明)
會即刻查定唔太重要嘅就由得佢?
定會睇完一段先返轉頭查返唔識嘅字?
以我為例就如果隻字唔查會成段唔知講乜咪查,或其覺得個字好型好得意又想知點解咪查,又或者係隻字已經出現過好多次咪查,其他就隨心

總之唔好因為查字典個頻率而放棄閱讀
https://www.books.com.tw/products/0010773902

講第一版牛津字典嘅編纂歷史,原來當中有一個幫手係精神病嘅殺人犯

本書都有介紹當初造呢本字典嘅原意,幾為好悶,睇睇下又發覺幾有趣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞