[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
我買咗啦 不過呢排唔得閒未睇
如果大家對香港文學有興趣嘅可以睇下
純粹update下
book depository 20/8 dispatched 今日(29/8)到咗
唔係掛,我6/7 仲未有🤢
我都有好多七月嘅未到啊,最早13/7
你喺邊入手呀
唔講都冇留意,做完運動大啖大啖chur支嘢飲又真係好爽,做運動又多個reward,thanks ching

本身淨係覺得爆汗好正

巴打會唔會再分享下本書嘅例子?你講得好詳細
同埋你有冇多啲溝通技巧嘅書推薦?
btw
呢本下年出嘅似乎唔錯
“The Long Game - China's Grand Strategy and the Displacement of American Power”
https://global.oup.com/academic/product/the-long-game-9780197527917?cc=hk&lang=en&
Why so fast!
琴日落咗單 唔知下個月中到唔到
啲書做緊特價好抵買 買咗五本 四百蚊仲有找幾十
不錯,學到野
人的intelligence 可分為analytical intelligence, creative intelligence and practical intelligence. IQ 只係measure 第一樣。 高分低能就係有analytical intelligence 但冇practical intelligence 的後果。Termite (iq>140, 都只係有d 好成功,又好多好平凡)

例如愛因斯坦在人生最後25年冇放棄過unified field theory even though 冇成果(sunk cost fallacy, overconfidence bias) ,
在2004 Madrid bombing, FBI 用指紋拉錯人,個指紋好蒙,但對自己太有信心,又去到unconscious Competence 而冇想清楚,最後在西班牙警察拉的人才是真.
Conan Doyle 信靈魂可以同人溝通。

以前真係biased 地神化iq, 但呢本書改變左我睇法。原來有d 聰明人都可以犯呢d 簡單的biases.
where?
Book depository
你睇咩書
入手咗how to win friends同埋巴打們推嘅animal farm, probably irrational, this is going to hurt 同埋平到要買黎收藏嘅life of pi

宜家開始睇翻n年前買落睇咗一半嘅書sconfession of a sociopath
原來你睇咁多書
我都仲未開本how to win friends睇
我有嚴重嘅買書癮+本本睇20%症
頂唔順先的起心肝要睇曬佢地
How to win friends好似好正 等緊book depository 隻鴿送黎你都去睇下啦 佢31號前仲有summer bargain平到呢
this is going to hurt好多位都好好笑
不過有啲entry都頗sad
買書癮+本本睇20%症+1
不過我發現我通常都係壓力大就會想買嘢,所以會係咁訂書(仲要book depository呢半年出貨+寄嘢慢咗好似助長咗我個陋習)
不過我會自己justify話「我依家放低本書係因為佢唔啱依家嘅我睇,不過我點都會pick up翻」,同埋其實我覺得nonfiction可以開幾本一齊睇啦,好似每個sem都take唔同course,每個course都有唔同area嘅materials咁啫

我留意到summer bargain通常都係mark up咗之後先discount,所以真係冇咩分別(不過book depository本身啲書都平開啦)
我見大家話好笑就入咗手想睇下醫生生活
Btw本書厚唔厚
哇同你超似!我都係會stress buy...但次次stress buy唔同範疇嘅野 試過stress buy左廿幾隻初音公仔(series黎 一隻成20cm高咁大隻)

宜家又stress buy翻書好似好啲 起碼之後可以拎黎睇

原來係咁 因為我好少係book depositary買書 對上一次買教科書 成700幾蚊所以100蚊樓下嘅書我會覺得抵屌好多
我覺得唔厚啊,基本~250頁到,同埋好快睇完(我印象中好似兩日鬆啲),因為佢英國啲醫生有分level,佢本書就係跟住佢晉升嘅level嚟分每一個section,我記得我嗰陣睇嘅時候係一個或者兩個section咁分嚟睇,加上佢個排版,一啲短entry一啲長,長嗰啲又通常都幾好笑(短嗰啲都係喇),所以好易就go through晒全本
啱啊,我撳完place order之後一有啲guilty就會同自己講「至少我買咗啲add到value比自己嘅嘢...」
其實我都覺嘅,細個去書局買書我都會覺好貴,初初識喺book depository訂嗰陣我都好amazed點解可以咁平仲要free shipping 教科書就好似不嬲whenever wherever都超貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞