[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
宮部美幸
最近睇咗本關於Lucid dreaming 嘅書 ( Exploring the World of Lucid Dreaming by Stephen LaBerge )
試咗一排每日記錄發夢同埋清醒夢
幾有趣

而家重新開始睇返Sapien 之前睇睇下放低咗
係咪有得較色溫?
本身諗好要買kindle paperwhite,但試完有得較色溫嘅機之後就返唔到轉頭平時用電話睇都會較到黃黃地
中文既就活著
琴日睇完《不懂神話,就只能看裸體了啊》
呢本係第一冊,主要講希臘神話,續冊係講文藝復興。

呢本野我係幫人買,所以我一開始以為佢係希臘神話嘅藝術品導讀點知原來個作者係講解希臘神話然後再喺每個神話人物旁邊加插翻對應故事嘅畫作。

本書就分chapter介紹咗十幾個神,雖然作者盡量有組織地鋪排,但係希臘神話實在有太多bug例如個孫可以未出世之前就同阿爺扑野(係,啲神超級淫亂)所以每個chapter講緊a神都好,都會冇啦啦講埋b神c神啲野,超級大兜亂

不過如果你本身識最出名個啲神,應該都唔會話睇到一頭霧水就算你係初次接觸希臘神話都唔洗驚個作者講野幾盞鬼,又會搞爛gag,佢會將個神話變到好現代化(咩包二奶,搞女人,處女),唔會好難明。最麻煩應該都係搞清人物關係圖(本書有人物關係圖比你隨時揭黎睇)

個人覺得呢本書可以一睇但就唔建議入手睇完叫做了解到各個神嘅故事,明白個啲畫作係描述緊邊個場景。不過不失啦
明白唔該曬巴打你嘅推介
Clara 出街方便啲
好似幾得意
記起之前有位絲打響學術台開post講希臘神話
Academic書啲評語相對objective一啲(大量例子support,鋪排有序,有邏輯推理),fiction個啲人地話好刺激好感動,但對自己黎講又未必係所以比較少人講fiction個類掛?我自己都怕開錯唔啱自己嘅fiction書黎睇。。
我好似都記得有呢個Post唔知有冇bookmark到

宗哲對話錄

本書用對話錄一正一反嘅形式,辯論宗教信仰(主要係基督教)重要的各方面,例如宗教同道德之間嘅關係、點解全知全能上帝創世同苦難之間嘅矛盾 等等

如果你有同親朋戚友爭論過呢啲話題
咁你或者有興趣睇呢本書

[古希臘神話]由宇宙渾沌到白銀時代-12主神介紹
https://lih.kg/1015472
正呀唔該曬巴打
睇完本書再睇佢個post好似會再清晰啲唔會比一大段字同人名搞到好亂

有得比你較冷暖色㗎
呢本好好睇,我第一次係用電話睇,睇完震撼到我即刻要買返本實體書嚟收藏
有就寢時間係咪夠鐘會熄你部機
都係,所以睇academic 書真係要用好多時間同腦汁去消化得閒唔想用腦就想睇小説
唔係就寢時間之後佢就會自動變暖色燈(應該係)
我都明但我一睇小說就開速讀,但如果讀文學小說個啲我真係想嚼下啲字句好想學下點寫靚句但對眼就係咁飛飛飛,想追情節睇
我都係,所以睇小説真係可以睇得好快,通常想學個作者啲文筆我最少都會睇三次,熟哂情節就唔洗追住睇
睇黎要試下你呢個方法但你唔會心郁想快啲開其他書睇咩?
我唔會連續睇三次嘅通常睇完一round 之後,搵唔到新野睇就會翻睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞