[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
想睇前者,但用開kobo睇電子書,就係冇呢本
延伸閱讀: 我們最幸福
<<如果在冬夜,一個旅人>>by Italo Calvino

本書有兩條線,一條係講”你"睇緊一本書,不過成日都印錯,你要去搵第二本第二條線就係”你”係故事入面睇既書中書既內容。

所有鐘意書同故事既人都會好enjoy ,佢又算係postmodernism literature既代表作,(又完全唔係Thomas Pynchon個種咁難搞),強烈推介
或者你上SEP睇下 ?
(Stanford Encyclopedia of Philosophy)
我們最幸福
為了活下去

睇咗我們最幸福之後好震撼,再搵其他北韓嘅書睇
覺得為了活下去內容唔係好豐富

同埋之前睇到好多article 話朴延美係講大話
David Bordwell個本film art ,係大多數film students既textbook
最近睇緊呢兩本
賣左五千萬本,我估大部分讀者都係唔熟個邊歷史

不過我個陣係有睇埋楊照個本"馬奎斯和他的百年孤寂”,對理解係有幫助既(呢本公共圖書館應該有網上版)
百年孤寂果種超長氣冇對白講故手法都幾特別
但好易會get lost可能我睇英譯
或者佢個堆名就係想我哋get lost

(都係睇英譯 )
呢本我都有諗住睇
以前只係當金仔係笑話咁笑
睇完脫北者所講既嘢之後就再笑唔出,只係覺得好嬲
我都係睇ebook

行開書店咪拎本實體繼續睇過下手癮
係 唔記得係咪楊照講 作者係故意咁做
人地廿二歲出自傳,內容算係咁上下啦
啲人話佢講大話,前後矛盾,其實有冇睇過佢本書~~
例如質疑朴延美一時話自己父母入獄之後冇人照顧佢,一時又話佢阿姨阿叔幫手睇住佢,所以話佢口供唔夾。但實情係佢父母坐左幾次監,結果有時有人照顧佢兩姐妹,有時就要食自己,本書交代得好清楚。反觀啲人成日抹黑佢真係好可疑。
作者Barbara Demick 有出新書講西藏 可以留意下
如果想喺本書度得到更多,就要放空自己先睇本書,要諗點樣用到書入面嘅嘢而唔係本書入面嘅嘢點樣用唔到,如果唔係喺個框框入面睇書會好辛苦,覺得本本書都係不外如是

試下用唔同角度,唔同心態去欣賞本書,應該會得著更多同埋會睇得開心啲
哇,好似好正,bookmarked
想讀吓歷史 有冇推介
想睇Why We Sleep,可唔可以分享下暫時睇感?
Sapiens - Yuval Noah Harari

我都準備睇
有無師兄試過係book depository買書我訂左一個月都未到 係咪正常
肺炎之前唔係咁的,不過呢半年都慢咗

比個reference你,我試過六月尾dispatched但係上個禮拜先收到;不過又有件七月初dispatched,七月中就已經到

你真係等唔落去就send個email比佢哋啦,應該係會補發嘅
或者可以話係家族(國家)史既重複同循環
有無睇Kate Manne嘅down girl
據聞唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞