[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
後者(前者啱啱落咗單買 可以自己瞓慢慢睇多謝你介紹!!)
我都係用kobo好似中文書多d同平d
Kobo有冇話邊個型號好用用kobo如果想過其他電子pdf書落去會唔會好煩?
想問有冇類似既書單但係係中文書?
有無人有download誠品個apps 成日都系統錯誤
我上兩個星期睇咗許三觀賣血記
好有畫面 睇到以前文革啲生活有幾艱難
啱啱開咗本How to win friends and influence people
淨係睇作者講點解會寫呢本書
已經好有興趣繼續睇落去
比較冷門嘅推介 藤澤周平

隱劍孤影抄 隱劍秋風抄
中學睇嗰陣都好心up 即使嗰陣唔太了解文革時期
我好鍾意余華啲書
之前睇兄弟都覺好有畫面
我應該一個月後先有書好想睇
呢個要等其他巴絲解答
我搵嘅資料通常都係英文
想問下有無講 高效學習/ 寫筆記嘅書?
用緊kindle oasis 睇 Kobo買嘅書,次次都要開cailbre轉格式,係有d煩
逆向思維,可以介紹一本你唔好睇嘅書,叫the first 20 hours: how to learn anything fast

成本書~250頁,得頭三個chapter(<70頁,冇記錯嘅話)係講一啲theoretical嘅嘢(我assume應該就係你想知嘅嗰啲strategy嘢),比個tldr version你:你個progress要measurable,set aside時間去練習,remove distractions同做嘢嘅friction,同埋每90分鐘抖一抖咁(有啲阿媽係女人嘅感覺,可能我expect啲novel啲嘅嘢啦

其餘所有chapter都係講個作者學嘅skills(yoga programming touch typing 圍棋 ukulele同windsurfing),勁niche;好啦咁可能你對佢自學嗰啲skills有興趣,但係我都唔會recommend你揀呢本嚟睇,與其睇住白紙黑字學,上網睇片仲effective啦,因為我哋好多都係visual learner嚟

講到呢到唔知你有冇發現我哋嘅topic已經由strategies on how to learn efficiently and effectively in general,搖身一變,去到how to learn the six skills the author has previously learnt effectively,冇錯,本書就係離題嘅~

請問啲格式會唔會有時有bug or 字好矇呢啲問題出現?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞