[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
飛鴿傳書既速度
dispatched = UK個籠岩岩放隻鴿出黎,佢仲飛緊去大西洋
唔肯定呢個係咪你所講嘅說服人
不過本書有講過如果你想prove 某啲野
你要do it subtly
Subtle到要令人唔覺你說服緊人
本書叫人首先可以講“I may be wrong. I frequently am. Let’s examine the facts.”
In other words, 你要戴哂頭盔先

因為“You will never get into trouble by admitting that you may be wrong.”
咁樣做可以引致少啲contradictions
or even inspire到對方會變得more open minded

都係嗰句因為人好固執
如果有人話我地有錯 我地通常第一時間係defend ourselves instead of admitting
所以如果想prove某啲野
就要做得subtly 同埋戴頭盔

Sorry for中英夾雜驚自己翻譯得唔好先用英文
Btw 如果你想睇關於persuasion or negotiating skills
聽講never split the difference 好似唔錯
不過自己仲未得閒睇呢本書
所以唔sure係咪真係有用
想深入了解韓國戰後威權統治同民主化進程,有冇中文/英文書推薦
或者用飲水做例子,我試下講下(The Power of Habit - Charles Duhigg)呢本書提及嘅概念,你睇下work唔work

首先唔飲水根據本書嘅定義係唔算一個習慣,因為佢冇習慣嘅元素,要形成一個習慣(habit loop)係需要有以下三個元素:1)Trigger、2)Action、3)Reward。

好多時養成唔到一個習慣係因為你冇一個畀到動力你自己嘅reward,甚至乎係冇reward呢個概念,所以個habit loop就會好弱,因為唔夠motivation

講返飲水,你要做嘅唔係戒唔飲水,反而係要形成飲水嘅習慣,但呢個係一個比較難養成嘅習慣,因為好難搵到trigger,不論係physical定mental,基本上係得口渴呢個mental trigger會令你想飲水,同時亦都好難有一個有motivation嘅reward

所以要喺trigger同reward度花多少少功夫,我之前就係用時間點做trigger,當你想一日飲8杯水,咁就先自己設定呢8杯水幾時飲

有咗trigger之後,就要諗下有咩reward,我之前個reward就係飲完每杯水後嘅感覺,會想像一種refreshing同健康嘅感覺(最理想就係一見到trigger就想得到呢種感覺)

但reward真係每個人都唔同,我想要嘅感覺又未必係你想要嘅感覺,所以要自己試出嚟,個reward愈有感覺,你個habit loop就會愈强,之後就會到時到候就會自動飲水

今日分享嘅係點樣養成一個習慣,有機會再分享下點樣"戒"壞習慣
書就冇,youtube link就有幾條我覺得幾實用

https://youtu.be/cFZ7Nv7ndNQ

https://youtu.be/sz6mvXI5S4U

https://youtu.be/tW8vcaTIXXc

個channel其他片都同電影拍攝手法有關,可以睇下
咁啱嘅 我都係7月9 dispatch而家都仲未收到
好pro
多謝絲打
原來咁耐以來我都無諗過rewarding嗰個point
即刻試下
岩岩睇完 聽風的歌
諗住下本小說睇 遇見100%的女孩

btw 有無人睇過 拖延心理學 同埋 最高學以致用法?
睇緊 Superpower Showdown: How the Battle Between Trump and Xi Threatens a New Cold War
成日覺得鬼佬寫書嚴謹/真實過中港台d作家
好多知識都有一堆科學理論推出黎,然後有一堆實驗/例證back up
narrow corridor

睇左第一個chapter 佢講最緊要society 無everyone against everyone 呢個狀態 覺得好吸引 好想睇落去
想像的共同體
啱啱睇左because of Winn Dixie, 溫馨小作
只可即場睇 唔可以係三中買
胭脂扣
有無人睇吳明益
我中間會加插散文集或短篇小說。
剛睇完導論

最近睇完酒徒 宜家睇緊鼠疫
好似唔錯喎邊到有賣
我喺二樓書店(online Store)買
佢啲中文書好齊

有吳叡人
局勢相對穩定嘅台灣比我哋行前一步
講民主發展、人權平等呢啲,同主權之間互相依存嘅關係
只係睇過佢其中兩本
天才搶匪面面俱盜 同 小小夜曲
中意前者多啲
你搞到我好想買!誠品全線斷貨,上網搵下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞