[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
內容好單薄,一分鐘閱讀啲朋友。表述係用最簡單嘅例子說明,冇深入嘅闡述,好處係簡單易明。
佢哋睇唔到trump上台之後對奧巴馬綏靖政策嘅回應,trump 嘅班底其實好清醒,知道中共仆街嘢嚟,一定要大大力對冧佢。Larry dimond 仲以為engagement ,幫多d佢就會改變。少少天真
同埋重睇人性的弱點

自己一向都唔太識講野而且比較內向,最近覺得係時候改變下。希望人性的弱點幫到我啦。

https://www.goodreads.com/book/show/32738672-unfu-k-yourself
Unfu*k Yourself: Get Out of Your Head and Into Your Life
by Gary John Bishop

淨係書名已經好吸引, 係我想要嘅嘢嘅感覺
睇完本書硬係覺得個作者有浸廢老除,有種粉飾太平嘅feel
呢本唔係有幾個故仔咩
我都想睇多次1984, 但仲有堆書買左未睇

啱啱睇完揭發 巴拿馬文件 個作者本書
啱啱開左本大前研一,準備爆腦
the End of Gender
偏偏本書係用biological/neurological嘅argument去解釋點解得male同female兩種gender,gender唔係spectrum同埋係innate嘅現像;唔應該無條件支持變性手術,男女之間係有先天差異
而家先知how to win frds and influence ppl中文叫人姓的弱點
兩個名咁唔同嘅
樓上好有心機
中文翻譯個名同英文名兩回事嚟
望下先 唔該曬你巴打
開頭啲影評人嘅文會少少難啃
暫時如作者所講,睇佢呢本書時覺得眼瞓就合埋本書快啲去享受睡眠,我次次都做到
睇到第三章咋,睇完話你知
感謝
same ching
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞