[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike

又係時候推介下陳浩基D書,遺忘刑警其實算係佢早期作品,不過上年有增訂版。以推理小說黎講算係比較入門作品,成個故事只係圍繞一單兇案,有睇開推理小說既朋友應該相當早期就睇到部分不協調既地方同可以鎖定可疑既人物。故事開頭其實相當有趣,我大概睇到第四章,過百頁先停低休息,一個失憶既刑警,追查一件發生左六年既案件,由於主角失憶,所以佢所知道既野其實同讀者一樣多,無上帝視角,依樣係一本好既推理小說需要既條件,亦係依本小說做得幾好既地方。整個故事情節尚算合理,後段開始有曲折情節,部分的確係意料之外,不過略嫌同一個扭橋用得太多,我有諗過3個同樣既人,係同一單案出現既機率係機多 。總體黎講,依本小說唔係咩好偉大既推理作品,但都算唔錯,可以買黎鰺睇下。
P.S. 公共圖書館幾乎有曬陳浩基所有作品
啱啱睇完13·67同第歐根尼變奏曲,下一本睇呢本先
有冇巴絲睇過網內人?
網內人一出果時就睇左,已經唔太記得內容
多謝你
尋日上book depository 買咗
有無書係講下音樂史
田園啦,多折d, 你講果間個阿叔真係幾閪, 10問9唔應
近幾年睇書口味轉咗,開始去多咗序言
巴打有無去過見山?成日心思思想去但好遠
有冇literature書推介
Ted Chiang - Exhalation (如果你鍾意科幻小說的話)

村上春樹 - 聽風的歌(好處係每個chapter都極短,可以睇一陣就擺低回氣)
書唔太多,有部分幾特別,店員幾好。以前仲會有講座
有無咩推薦想睇感人的散文/科普知識類
啱啱睇完東野圭吾嘅白夜行
好震撼.....
我第一次睇果時都係
原來每一件事都係串連埋一齊
好震撼
之後就入咗東野圭吾坑
入左坑+1
之前順手買左佢本新書,好想拿拿聲睇曬佢
依家睇緊白夜行嘅改編日劇,都係覺得原著無敵
邊本
祈念之樹
中國大歷史如何?
古代定近代?
睇完生命中不能承受的輕
請問有無其他Milan Kundera的書推介?
我都係最近睇咗白夜行
但係我睇到一半已經估中咗作者個套路
係幾好睇嘅

如果個結局可以加返啲兩個主角的自白會好啲
有冇啲英文psycho書推介?
我覺得聽風的歌感覺似酒徒多d, 飄黎飄去咁。
笑忘書 or 生活在別處
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞