[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
多謝介紹 下本會睇佢
雖然有人話佢講大話
但我諗就算得一半係真話
都會令我覺得自己好幸福 由細到大都有屋企人錫
啱啱睇完Predictably Irrational
淺白易明,啲實驗又有趣
睇完真係發覺自己好多時都好irrational
有冇人有睇林詠琛既親仇遊戲?好唔好睇
有,岩岩新買左kobo libra
Kindle paperwhite 用家
電子書真係好正
巴打邊度買? 幾錢? 有啲興趣
掙扎緊呢部定等forma減價
睇緊一本博士寫既書

佢D用字好難理解

2個字為一組既詞,有二組,分開就明
但一COMBINE埋,就要理解佢表達既意思
The Magic Mountain by Thomas Mann
Film Theory by Robert Lapsley and Michael Westlake
買完部機有得上網down本書落嚟?
如果部機壞咗入面買咗啲書咁點?
KINDLE係咪有得自動翻譯一D英文做中文
可以down落嚟
因為唔想等,正價係豐澤買左
唔好學我
有字典,可以㩒住個字就會出中文
好正,想買
岩岩開左nothing to envy: ordinary lives in North Korea
我用手機或者iPad mini睇
幾得意喎,有冇例子分享下?
同樓上嗰本Intelligence Trap有啲似,有冇邊啲實驗可以分享下?

我之前睇咗一本又係類似嘅叫The Art of Thinking Clearly - Rolf Dobelli,列咗100個常見嘅bias,都幾有趣
The Art of Thinking Clearly都喺我book list入面
好鍾意睇呢類型嘅書

分享下Predictably Irrational其中一個實驗 (可能有人聽過)
如果有兩個Financial Times嘅subscription plan:
A - hardcopy only ($20 per month)
B - e-version only ($50 per month)
咁應該大多數人都會選擇A,因為B睇落唔抵(貴成倍,仲要得e-version)

但如果加多個選項:
A - hardcopy only ($20 per month)
B - e-version only ($50 per month)
C - hardcopy + e-version ($50 per month)
咁大部份原本得2個選擇果揀A嘅人,而家就會揀C,因為見到既然B (e-version only)都要$50,咁C (hardcopy + e-version) 相對之下睇落抵啲,即使佢地原先根本無打算要/ 無需要e-version。由於B同C有共通點(大家都包括e-version),所以人喺作出選擇時就自自然然抽咗呢兩個選項出嚟做比較,無視咗選項A。

人喺選擇嘅過程中,會搵啲比較到嘅嘢出嚟。例如超市如果得一種牌子嘅新產品X,大家未試過又無其他牌子做對比,所以就唔會買;但當有另一隻牌子嘅新產品X時,大家就會根據個人preference去比較呢兩隻牌子,從而選擇其中一個。

呢啲例子仲可以apply落其他嘢度,例如你去認識新朋友,你可以帶一個身高、體型、打扮同你差唔多,但樣衰過你嘅人一齊去。你地拍埋一齊,其他人就自然覺得你係比較優勝果個,同時亦有可能ignore其他在場你嘅競爭對手。
啱啱睇完 Larry diamond 個本 妖風 全球民主危機與反擊之道
前半部寫得幾好 講中國同俄羅斯點滲透

後段開始私怨mode狂屌trump同共和黨
岩岩係amazon見到呢本書
巴打覺得點? 都想睇
前排好多人推薦果本 暴政 都係咁上下

歐美反trump反到anyone but trump

我信biden去到辯論環節會係咁出醜,但唔太會影響民意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞