[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
睇緊,佢成日搵位笑鳩侵無知多過講intellectual difference,同埋頭頭佢屌Mattis都屌得幾大力,不下於Trump
大宗師
從國際新聞學世界史 1 + 2

我都幾推介呢兩本,又快,但內容都幾一針見血
thanks
岩岩睇完Harry Potter - philosopher’s stone
細細個已經睇過電影,好似係我中一果年同成班fd一齊去睇大結局
本書一路睇會一路諗番起電影啲場面出黎
同埋入面好多細節係同電影唔同/電影冇講
有時見到啲彩蛋,eg: Harry 係火車食會彈青蛙果隻朱古力果陣
介紹dumbledore果到,見到Newt / Grindelwald都會覺得勁正
總結:鐘意Harry Potter 要睇!因為小說講啲野真係會多啲,啲劇情都會有啲唔同,可以用第二個角度去睇啲角色
胡晴舫
1984有冇話邊個譯本好啲?
除左Book Depository 之外仲有無書店買到Brave New World + Fahrenheit 451 嘅英文版?
The Flatshare by Beth O’Leary

Fiction 😆😆
睇你睇咩書多 中定英定漫畫
入面有內置字典 睇唔明英文可以check! 又可以highlights 返啲金句 其實我個人覺得kindle真係值得買 比起用電話睇書 係kindle睇可以專心好多 同埋好方便拎出街 唔洗拎好厚嘅書出去 自己用咗差唔多半年 覺得真係唔錯
好多小說都可以上網download落kindle到
lm
呢本上年睇咗,感覺上似係文字化咗嘅港產警匪片,情奏好快
自己鍾意睇日本推理多啲
唔錯,有啲啓發性
book depository 訂左一個月
都仲未有書黎
我email問佢,佢話寄到黎香港

跟住我打郵局電話全部線路繁忙
想落郵局兜口兜面問
但d公公婆婆條龍排到九條街咁長

有冇人教下我除左等仲可以做咩
Factfulness 好正 (利申 睇中文
2年前睇過,唔知而家再做個test會唔會啱5成
唔知安唔安慰到你 不過我有本六月三十號dispatched 依家都未到
我都係係咁等咋 不過我諗住等到月中都未到就email佢話寄失 等佢再寄多次
Bleak house books?
最記得個例子係喺印度搭𨋢部𨋢會跌落去
陳浩基好野黎,幾年前見佢本1367拎好多獎買左本黎睇,之後都keep住有買,以香港做背景好有代入感,同埋佢D作品好有份量,字數都幾多,唔似而家D小說咁多插圖,不過佢D推理作品偏向科幻/用高科技/奇幻,同日本果種唔同。比起1367,我覺得氣球人仲有趣,好期待仍寫續集。依家佢同一班本地作家出左兩本短篇小說合集,有興趣可以支持下
屋企仲有一本「遺忘刑警」,舊年買仲未睇,擺到差不多遺忘咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞