[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
我覺得可以等多陣 因為佢係直接airmail過黎 不過心急都可以問下既
急嘅就唔好上去買
買得就預咗佢唔知幾時會到
隨時等兩個月
留明
可惜kobo太貴,kindle講緊係最新嘅Paperwhite一般都只係700上下,而且講真睇書嘅時候,mon真係無必要太大,搞大啲font size就得,但睇漫畫嗰陣就真係想喊

不過講真我覺得電子書都係封閉系統好啲嘅,比較有沉浸感,而且kindle個highlight直接查字典功能真係好好用,唔洗好似Android咁highlight完仲要揀想做咩
Kobo都有平嘅型號呀
本身自己比較內向
唔會主動識朋友
同埋唔識同啲唔熟嘅人搵話題

所以想自己主動啲同埋識搵話題
冇睇過呀,但好似都幾有趣

佢係講點用鏡頭講故事,定真係點樣編寫故事?
唔想主動嘅最大原因我覺得係因為唔想踏出自己個comfort zone,可以解決嘅方法係嘗試擴大自己個comfort zone,同埋可以多啲表達自己,唔好等人問先講

有時可能你會畀個框框框住,就係唔想麻煩到人,所以唔想表達自己,自己去配合人地就可以,但事實係呢種情況都會麻煩到人,因為人地都係唔知你想點,人地都係r住頭配合返你,所以溝通其實係好重要,唔係想方便人地定方便你自己,而係想方便大家

至於搵話題就其實唔係太難,一開頭唔習慣點表達自己就可以做住active listener呢個角色先,就住對方嘅興趣同專長問多啲open question,避免問太多yes/no question,留意返係對方感興趣嘅事或者專長,如果件事本身對方係冇興趣,係會事倍功半,所以平時可以多啲留意下其他人有咩興趣

利申:本身都係好被動同好慢熱,而家同人講人地都唔信
講得好中啊

有時候唔想俾人感覺我好煩 我就廢時搵話題同人講
覺得如果佢仲想同我傾 佢就會自己搵話題啦
睇書應該幫助唔大
前年買既The Underground Railroad,到今年先肯打開佢⋯
啱啱先發現我有唔覺意用呢個溝通方法成日都會問follow up question 所以基本上唔同圈子嘅朋友 我都會知佢地身邊嘅8掛野(大學同學嘅中學同學8掛
睇黎呢本書買得過
講開飲水我發現如果一個人本身唔係幾做運動 然後突然間有幾次做運動機會(例如比朋友拉左去玩yoga呀慢跑呀)就會好易養成飲水習慣 (physical同mental trigger急增 做到成隻狗咁流左幾公升汗再大啖大啖飲凍水)就算之後冇再運動 個身體都會記住嗰幾次好艱辛嘅經歷+飲水嘅快感
蛋堡hallo 我對呢本書都有性趣
正喎,呢啲最啱食飯睇

Thanks ching

Hello, Fears - Michelle Poler

我覺得呢本書幾適合你,可以睇咗呢本先,再睇人性的弱點
唔講都冇留意,做完運動大啖大啖chur支嘢飲又真係好爽,做運動又多個reward,thanks ching

本身淨係覺得爆汗好正
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞