[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
好多貼地既內容既

可以買埋Samson個本定見之外

我覺得仲好睇
係,不過唔係篇篇寫得咁好
有興趣不妨繼續探索吓
年幾前睇過 印象中啲英文唔難 好易明
睇完應該可以解決閱讀速度同專注力嘅問題
outliers好睇 不過我覺得malcolm gladwell其他書麻麻
the tipping point同blink都有啲悶 david and goliath我直情dnf咗
佢本新書我冇入手

從國際新聞學世界史 1 + 2
我的你的紅的
巴打覺得呢本書啱唔啱每日瞓覺前睇?
《George Steiner at The New Yorker》
在睇心理,自省既書
食字餐桌 (鍾意香港文學同食物會覺得幾有趣)
村上朝日堂
今日去咗轉解憂買咗84 Charing Cross Road 又開埋
https://www.thestandnews.com/culture/%E7%8D%A8%E7%AB%8B%E6%9B%B8%E5%BA%97-%E6%AF%8F%E5%91%A8%E4%B8%80%E6%9B%B8-%E9%9A%94%E9%9B%A2%E7%9A%84%E6%97%A5%E5%AD%90/

想睇田園推薦嗰本The Irrational Ape英文版,book depository 要10月先有新版書,舊版冇貨。有冇ching 知邊到有貨?
喺kindle買左鼠疫同異鄉人 太方便然後買左五六本
其實我個人唔鍾意臨瞓睇nonfiction...
通常工具書嘅話我都會想間下嘢 jot下notes 睇下可以點implement入面講過啲嘢
係床上面好難又睇又間又打字
不過如果你嘅concern係入面啲ideas會唔會諗爆腦嘅話
咁瞓覺前睇係ok的 內容唔會深

btw我係絲
呢本好多人都話好睇
但我睇咗頭10頁覺得有啲悶就放低咗
呢本有啲story 幾精采 有啲就不過不失
個結局係咪估佢唔到?
Brave new world
The road to unfreedom: Russia, Europe, America
未睇但準備開
On tyranny 個作者嘅另一本書
結局係有twist 但我覺得主角同兇手嘅博弈最精彩
留名
最近睇緊 御伽草紙
睇緊talking to strangers, 都幾有趣
有冇邊一part你覺得特別有趣?睇下遲啲買唔買嚟睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞