[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
我仲記得有個例子好正

有時我地會同朋友坳一啲小事 例如邊個notebook型號好啲
而我地一直都想用唔同嘅evidences去坳贏其他人
但係個作者話坳贏左又點
因為唔但只嗰個人會frustrated
而且佢都未必會因為呢次argument而改變想法
(因為人固執 永遠都係信自己嗰套
That’s why 個作者第一個chapter就叫人Don’t criticize, condemn or complain.

所以本書入面有一句好正
“remember we are not dealing with creatures of logic. We are dealing with creatures of emotion, creatures bristling with prejudices and motivated by pride and vanity”
“Any fool can criticize, condemn and complain—and most fools do.”

可能睇嗰陣咁啱同朋友都有啲argument
所以上面個quote好深印象
我都係咁樣睇書,兩本分上下午
自由的窄廊
thinking fast and slow?
書局見到想買,最後忍咗手
睇過,唔太鍾意
Book depository 啱啱dispatch 咗 係唔係要等到明年先到
點解 就咁睇 好似有四個諾貝爾獎得主去推薦
以前睇過一堆有關自由嘅書,驚冇驚喜所以忍手
上個月都睇完
我今個禮拜開始睇番hunger games trilogy呢啲dystopian fiction
psyc 啲course 都係講呢本啲內容
我沒有psy 底,但當時睇覺得佢講 人嘅腦有system 1 同 system 2, 咁原先係作者個腦係system 1定 system 2 諗出呢個 dual system
我真係恭喜你呀
7月9 dispatch而家都未有
我23/7 dispatch仲未收到,仲諗緊駛唔駛send電郵去問
有無咩書講因果律
中英都無所謂
前幾日睇完動物農莊
睇完好心up
本書既情況同香港個環境都好相似
好有共鳴
同時對信仰呢兩隻字了解深左
原來當人只要有足夠既信仰係可以對好多事都不求甚解
無論件事點差都會解讀成一件好既事
都幾恐怖
7月9果批我都仲未收到
唔知係咪成隻櫃比人扣起左
反而琴日收左7月30果批
7月23 未收到係正常發揮
自疫情開始
基本上你預dispatched 後個半月到兩個月先收到
但你上一個回覆先話7月30果批已收到
呢下係超水準發揮
有無人有電影入門書推薦
想分析下拍攝手法個啲
咁本書有無講應該點樣說服人?
雖然我地一開始就唔應該抱住一個說服對方嘅心態
岩岩睇完伊坂幸太郎嘅奧杜邦的祈禱同死神的精確度,覺得幾好睇
有冇師兄睇過佢其他書,可以推介下
訂果陣見佢dispatched, 仲心諗幾有效率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞