[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
隨時隨地*
救命真係太耐冇打有養分嘅文字,連基本字都打錯
咁又冇,係本身直排變咗橫排咁,見d台灣人好介意諗盡辦法整返直,我就冇咩所謂
個人覺得橫排易讀啲
咁唯一問題就係本本書都要轉一轉格式囉,如果直接買kobo嘅閱讀器係最方便嘅,不過kindle oasis真係靚仔
有冇人有睇論暴政 英文版旺角啲樓上書店仲有冇
oasis真係幾靚 不過好似好鬼細舊
會呀 我仲會highlight重心句同靚句型
Irrational Exuberance by Robert Shiller

股市日日抽,調整下心理
本書係咪有講點得到happiness?

可唔可以分享下,好想知
可以啊,不過佢其實好多ideas都係一環扣一環咁,所以我好難比一個straightforward嘅答案

得到happiness嘅方式大概有二:(1)remove unhappiness同埋(2)increase happiness(本書其實冇explicitly咁分,因為佢係跟住個youth同個philospher對話嘅flow咁慢慢introduce啲ideas,個categorisation係我自己搞出嚟的)

講咗(1)先,我哋有好多唔開心嘅嘢都係因為比一件事嘅negativity影響到自己都negative埋,我諗呢個係我哋好多時都有嘅conscious/unconscious thought?

但係個philosopher/adlerian psychology就argue,冇一樣嘢係objectively negative,我哋之所以覺得佢係negative係因為我哋生活喺一個subjective world;換言之,我哋都冇辦法改變件事,但係我哋可以改變我哋嘅subjective thinking我自己有一個application:次次有啲唔想做嘅嘢要做,我(哋)第一時間都會諗「i have to do this」,但係如果將佢rephrase做「i get to do this」嘅話,成個心態都會冇reluctant,同埋更加願意好好咁對待我要fulfill嘅responsibility

搭單講埋,佢呢度介紹咗一個「trauma does not exist」嘅概念(因為everything is subject to subjective interpretation),我其實睇咗幾次都唔認同

承上,我哋有時都會覺得自己inferior to others(翻咩工,家境,etc.),但係value係一樣social construct,如果你係世上唯一一人,你真係唔會理啲一百蚊紙點用,用晒嚟抺汗都唔出奇同理,你都唔需要介意自己喺一啲objective metrics(高度,人工,etc.)below average(佢喺呢度提出「all problems are interpersonal relationship problems」)

去到(2)increase happiness,佢嘅主張係「happiness is the feeling of contribution」,但係唔係叫我哋追隨其他人嘅recognition,而係要揾一個community feeling我依家諗到嘅例子就係好似我喺呢度打一啲長comment咁,我唔會因為心入面諗我要得到幾多幾多個正皮,然之後人哋又真係正皮比我而開心;相反,我因為係咁追post睇其他人推薦,對呢個mini讀書谷develop咗一種community feeling,知道自己可以contribute比呢度嘅書蟲而自然覺得satisfied所以個philospher想帶出你一有community feeling,就唔會relentlessly desire人哋對你嘅認同,然後又因為人哋冇recognise你嘅effort而唔開心

承接上面仲有三個core ideas:self-acceptance,confidence in others,同埋contribution to others;但係佢呢度環環相扣同埋牽涉太多其它嘢,我好難三言兩語解釋

其實仲有好多,但係真係會水蛇春咁長同埋我覺得未必佢成個mental model都applicable,但係你distill咗某啲再apply嘅話我覺得係可行嘅(同埋好似我之前咁講,本書prompt到你係咁諗嘢我覺得已經好唔錯)

thanks! 你呢度講梵高幅畫入面隱藏另一幅畫我依家先知...我都想涉獵多少少,等你遲啲介紹本書
太idealistic我都覺得係真,我諗嗰philospher adhere到佢preach嘅嘢係因為佢係隱居喺啲勁偏僻嘅地方抽嚟apply會更加practical
佢有一款6寸一款7寸,我用7寸睇漫畫都得
想買鼠疫睇!
你覺得好唔好睇?
好認同你嘅講法呀,生仔真係要考牌,我諗大部份家長都唔知reinforcement係有4種方法,淨係識用negative punishment

本身職業關係都多接觸小朋友同家長,個家長識唔識教真係可以喺個小朋友身上睇得出嚟,基本上啲小朋友嘅性格或多或少都反映到本身家教係點樣
好pro呀ching,psycho真係好有趣,想問下bias同modeling算唔算係cognitive psychology會研究嘅範疇?

有機會都想睇下呢方面嘅書,有冇推介?
會呀,會分享埋點"戒"壞習慣同埋有咩產品係利用𡁵習慣嚟搵錢,不過未有時間打出嚟

Btw,本書唔建議買,需然係幾有用,但佢啲鋪排都幾差,一個chapter幾個例子同步進行,跳嚟跳去好混亂
冇人理我
可能得我一個中伏

同武漢肺炎一樣
一兩單確診甚至死亡
係唔會有人理
到越黎越多人中招
先會有人重視

我訂左既錢當倒左落鹹水海
以後唔再幫襯呢間野
同埋我搵緊追索途徑
留意返本書係1936年出,但有大部份技巧都仲好有用,起碼我覺得係,雖然有啲做法已經相對冇乜用,例如本身作者每認識一個新朋友都會借啲意講星座,從而得知對方生日日期,事後會用本簿記低,每到對方生日都會打去祝福下對方,畀value人地,呢個動作喺嗰陣時嚟講的確係幾有效嘅,因為冇乜人會特別做呢樣嘢,但到而家一開Facebook就而經睇到晒所有人嘅生日,呢個動作就少咗好多value。

但呢個做法背後嘅動機(記得一啲平常人會唔記得嘅嘢)其實係可以有替代品,例如對方嘅興趣或者職業等等,都一樣可以達到同樣效果,只要交談當中你提及到一啲對方唔expect你會記得嘅嘢嘅時候,你就會畀到value對方,所以本書入面有啲做法係已經過時,但其實都有替代嘅做法,做法會隨住時代而改變,但個中心思想其實都係一樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞