[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike
guns,germ and steel
sense and sensibility
the road less traveled
learning how to learn
全部睇到一半
我未睇完一本係唔會開第二本的
巴打們會唔會一本書即刻睇多次,好多時睇左一半前半只剩低少少記憶
The Crowd: A Study of the Popular Mind
on tyranny

近排睇緊呢本,
之前睇完海澳華傳奇,覺得假假地
我覺得係荼毒室勁
將哲學內容用自己方式寫到令讀者易吸收
呢個亦都係哲學普及需要做到嘅事
但如果要深入探索/真正明白唔同學說講緊咩嘅話就唔係咁淺顯了
呢點就係筆者犀利嘅位
我都覺 寫到好淺白
不過篇同篇之間嘅質素都幾參差 有啲睇得出同其他筆者唔同水平
你地點keep好d書
放左響to-be-read booklist
真 有啲文筆好冗長累贅⋯⋯
不過學荼毒室自己話齋 佢地唔係法國餐 但都算係公仔麵
啱晒我依啲新手閱讀 同埋啲例子都簡單易明 篇幅又唔算長 黎緊會睇埋小日常的哲學
呢本覺得點呀?
呢本正,再推介一本

escape from freedom E Fromm
跟住笑埋01哲學係屎
今日收到博客來4本書,而家一路連登,一路睇書
我7月9 dispatched
信箱一條毛都見唔到

大家以後睇路
book depository 黑店黎
舊幾水都唔放過
都話左平野冇好野
之前喺英國寄返嘅野要兩個月先到。
7月中訂左書,我預九月到。
等兩個月
去三中商食炒價
直接執本番屋企即時睇好過
7月9-7月14 dispatched 既都未收到
7月8或之前既已經收曬
依家係得book depository 買書都預左等個半至兩個月
The Levelling by Michael O’Sullivan
我知咁問好奇怪,但係想問下有無啲咩書好似tbb好耐之前套世界零距離咁唔單至簡單介紹下唔同國家嘅特色同出名嘅野,又會lung到去講少少國際關係咁

因為想試下睇啲有關國際關係嘅書但係又唔想咁悶
去獨立書店問 或者誠品搵 都唔可以幫襯三中商
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞