[書蟲] 你 最 近 睇 緊 咩 書 ? 3

1001 回覆
79 Like 4 Dislike

Deep Work - Cal Newport

呢本好似幾啱你,我一直都好想睇呢本,但一直都未睇
等唔係問題
少少delay係ok既

佢個網寫UK shipping to HK: 5-9 business days
COVID-19 delay: extra 5-9 business days

但我等左成兩個月
7月6到而家
成30幾40個working days

正如訂hktvmall
遲一兩個鐘,ok的
但如果遲一兩日(未發生過)
我可能已經問cs睇下會唔會寄錯地址定其他原因
唔會on居居咁繼續等

正如等巴士
一班車遲10零20分鐘,ok的
但等左一兩個鐘都冇車
我就會睇下係咪改左路段或者改左時間
唔會on居居咁繼續等

所以我唔覺得自己嘈得唔合理

btw如果佢話寄多次
咪所有野重刷
又要等多成個月
Highlight真係必須,如果唔係一定搵唔返段嘢出嚟,想回味一下都唔得
Book depository update:
今日收左四本7月13日到7月15日dispatched嘅書
見到大家覆咁長好開心!平時比較少途經同人傾書(除咗開sem做pj/溫test就會同朋友交流不過大部分都局限於同一個學術範圍好難走出自己本科嘅討論

係呢到傾就咩人都有傾咩都得
Sam Harris 睇過本叫Waking Up 嘅

入面講咗 意識 consciousness,自由意志 free-will , 討論咩係自我, 冥想, 死亡, 迷幻藥 psychedelic

睇完之後對Spirituality Without Religion 呢個方向有興趣
跟住睇Power of Now 同埋其他有關嘅書
然後慢慢開始靈修嘅過程

推薦一睇, 從科學角度探討自我
[/quote]

題外話 你講remove unhappiness個一part 有少少似我n年前讀過嘅一個positive psy course佢都係叫人搵面對唔開心事年時,試下搵alternative interpretation
我都有睇漫畫習慣
你係邊到入手你部oasis?網上定門市個啲?
美國Amazon買國際版,當時因為唔同嘅轉運地址都唔比用,唯有比貴少少
好認同你嘅講法呀,生仔真係要考牌,我諗大部份家長都唔知reinforcement係有4種方法,淨係識用negative punishment

本身職業關係都多接觸小朋友同家長,個家長識唔識教真係可以喺個小朋友身上睇得出嚟,基本上啲小朋友嘅性格或多或少都反映到本身家教係點樣

咁巴打你有冇睇過啲咩教育相關嘅好書?求推介

發現身邊嘅人嘅家庭有部分都好toxic結果搞到佢個小朋友都有少少性格上嘅缺陷 (insecure, emotional...etc)。反而有部分朋友嘅家庭好好,成日溝通又supportive,好明顯佢地嘅小朋友係好正面,好識得處理情緒...(下略)
巴打可唔可以分享少少靈修嘅睇法?同埋有冇靈修書可以分享水晶個類「能量」係咪都好靈修有關呢?
I see好似2020會出新版?到時上去望望先
想知用緊kobo嘅你地係邊款?clara?libra?forma?
我自己係從佛學角度入手

基本上靈修唯一目的係為咗減低人生嘅痛苦
– the suffering of suffering 一般廣義上身體精神上嘅苦
– the suffering of change 無常帶來嘅苦, 執著快樂嘅體驗, 抗拒改變
– the suffering of existence 對於存在本質唔認知帶來嘅苦

存在本質 = 三相 three marks of existence = 苦, 無常,無我

靈修可以由三方面入手
- 一般生活上嘅道德morality
- 不同冥想方法帶來嘅 concentration 同 insight

不斷冥想就係為咗從知識上帶來經驗上嘅改變, 最後變為整個意識嘅改變( 涅槃 nibbana )

所有我講嘅野都係可以從個人經驗實驗, 唔係單靠信念

用緊libra,forma 8寸我覺得大得滯唔夠方便攜帶

順便問下,有冇啲咩推理小説推介?或者其他小說都得
I see 唔該曬巴打巴打有佛學入門書推介嗎?
東野圭吾?不過我淨係睇過白夜行同白金數據
睇過幾本,秘密最好睇
想睇下新野乙一果類嘅暗黑風格都可以
老套啲 福爾摩斯?不過巴打可能都睇過
靈修其實無需要特定儀式, 地方, 坐姿

我自己睇開都係英文
有三個網站比你參考
https://deconstructingyourself.com/best-meditation-books-2020.html
我睇緊入面推介果本 Mastering the Core Teachings of the Buddha, by Daniel Ingram
比較hardcore, personal 未必啱每個人口味
另外有Mindfulness in Plain English, The Mind Illuminated 應該比較啱入門
https://atrahhdis.github.io/
電子書
http://awakeningtoreality.blogspot.com/
blog, 可以睇吓must read section

我上面講果啲其實真係會令入門嘅好迷惑唔知講咩, 因為無任何體驗
所以最好當你自己個人體驗到變化之後可以再去睇書
youtube 網上都好多mindfulness, meditation 嘅教學
可以由果啲入手
想睇日本野其實小說都得㗎啦,好想睇新小說,但係唔知邊本好睇,結果就要翻睇小說,無限loop

不過我見大家都討論啲書都好似好academic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞