[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (63) 新手代開Post.

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
有啲想放咗枝18-55 + 23mm f2 換16-80
但會唔會好不智
我仲有枝56mm 1.2
1655本身冇ois
會爭好遠
你用咩機?坦白講,除非你好需要用到Tele 果端,否則我覺得冇乜咁嘅必要,1855 其實好夠用。
xt3
點解想升1680?
有無xt2手足
手持1/20秒放大睇都冇問題
有時隻手定d影1/8秒都得
但可能要影兩三張先有一張得

Btw,其實我升xt4
係想要Classic negative多過ibis
Classic negative 都正
1/8好好多喎
我宜家55mm要1/160
有冇巴打已經對變焦冇晒興趣

變焦鏡真係旅行先會用,但而今
見到變焦鏡又大支又重成像又唔靚
都係擁抱番35算
如果影靜物都要開到1/160似係Ching手偏震..
55mmx1.5都82mm
咁佢一個double 1/160
都唔算特別過份

當然。。。1/40都穩就大有在

有ibis當然更好
有冇ching平時行開山帶相機?
我見啲人用peak design個扣掛喺背囊帶上面,但係好似左右唔平衡咁
如果想入xt3 跟Kit 究竟係1855好啲定1680好啲,睇過有啲師兄share話其實兩支鏡影出嚟差唔多,1155又平啲,但係又話支鏡對焦麻麻,心大心細
雙支都用過,放曬。我自己用落唔覺有好大分別,
視乎你係咪真係好需要55至80。
俾我揀多次我寧願要支細啲輕啲嘅1855。
睇你影咩囉
我就一定唔會咁做囉23f2 點解覺得唔啱用先? 街拍神器嚟㗎喎
講真真係低光嘅話不如整支定焦鏡用啦

第一張快門幾多
新手轉會過嚟煩咗呢度d ching咁耐終於諗好入咗部二手xt2同支18-55 影住先

想問下買電通常係買咩副廠電好用?定係買返兩粒原廠好

睇情況姐邊有得講實
總有人唔想下下換鏡 唔通個個都肯雙機出動裝兩支唔同鏡咩
原廠啦
以前買過粒powersmart 畀Fuji機直頭電量顯示都唔準
依一刻show一半電可能影多十幾張熄你機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞