[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (63) 新手代開Post.

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
XT30啦
我當初EM5 i + 1240pro 轉XT20, 覺得對焦速度係降級添
再買行貨爛春袋 生仔冇屎忽
繼續試放埋2枝鏡

xf 8-16 f2.8
xf 50-140 f2.8 連b+w ir cut fliter

新手想入坑買x t30
咁少人放二手既
唔怕啦,我都係Em-10 mk1 搭支17mm f1.8

轉過嚟都未決定到玩乜鏡好
二手行同水貨價好似差唔多咁
諗著會有2手水貨
有冇師兄放老娃 9mm呀?
APD 二手大概咩價位左右
全新水成$7900
5000 - 6000蚊左收唔收到枝?
人唔喺香港?
點解唔係香港買水貨??
唔知喎 要等其他巴打答你 我都真係好少見人放枝APD出黎
如果係會考慮重量,我覺得M43會好啲,鏡群又完整,亦都比富士輕。畫質、DR唔算太大分別(始終sensor size大家唔係差好遠)。1萬蚊去買部EM1 MK3,有HHHRS、最強防震,仲有啲乜鬼starry af,gimmick得來又幾實用ge功能。

問題係富士無幾多枝輕便既鏡係又高質又平,除左枝35.4、1855,16.4、1655、816都唔係平,仲要後兩者又重又大碌。
玩xpro唔用ovf好似怪怪地

利伸: 仲猶豫緊買xpro2定3
係連登講m43 永遠都比人笑
有冇x100系列既朋友
X100用家
camera body黎講budget afford到就有新買新
XT30對比XT20 / XE3個升級感都大
對焦快左, Sensor又升級左
拎住XT30+1855都好夠用
如果用途係100%街拍我覺得可以skip 1855直接諗23/2 或者 35/2添
35.4插落XT3係咪快好多
如果xt2比嘅都係xt30更加值得考慮?
雖然大家都成日攞對焦速度嚟講都明嘅

但xt2個body 好似實淨d同weather resist之類
就係唔知實戰起上嚟呢d嘢重唔重要
仲有evf size
一樣價錢一定諗XT30 > XT2
你街拍既話細部d輕d對焦快d已經係一個明顯優勢
build quality我覺得無對比就冇傷害啦, 而且富士非旗艦機都整得好好, 我部XE3粗用左2-3年都仲靚靚仔仔乜事都冇
weather resistance我諗你街拍冇乜機會用得著, 同埋要配合埋支鏡都WR先有用
一般毛毛雨我都會照snap, 部機冇你相像咁脆弱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞