[請勿買行貨] Fujifilm 討論區 (63) 新手代開Post.

1001 回覆
1 Like 0 Dislike
我用佢黎做鏡頭蓋
佢個焦距wide過iPhone小小
以前未有相機係用手機影 都係唔鐘意zoom 鐘意行路黎搵角度構圖 所以16.4一拎上手就好熟悉個焦距 對我黎講可以應付大部分場景 無論影景定影人 都可以通過行多幾步黎構圖
不過如果淨係用一支定焦 都係更加推薦23mm或者35mm
你睇x100v呢啲唔換得鏡嘅相機 都係用23mm
23同35相對16影人有多小小散景睇 視角窄啲 更專注喺人身上 影景用10-24仲好 喺啲無得前進後退嘅地方 有得zoom方便好多
其實16.4呢一枝鏡係用黎影人,特寫,街拍比較岩用,影景就用zoom鏡啦
藍唔藍呢d bullshit黎架姐
行貨賣得平我一定買行,睇價錢做人啦
拿你覺得bullshit咋我好認真看待呢件事架
撐警藍店仲買得落我諗翠華你都食得好開心
上個post推得咁快嘅
今個post繼續期待大家嘅靚相
啱啱買完水貨,心安理得
你點解會覺得水貨店唔係藍店做人唔好咁反智啦
btw 藍唔藍根本就係你講曬呢個世界唔係黃就係藍架咩?柒少陣啦
成日影大景就好用,主力影人就好雞肋。焦距問題,影人會有好明顯透視變形(除非你好遠影)。

富士會加WR比16.4,某程度都係因為呢個原因。但如果真係需要等效24mm呢個焦段,不如入枝變焦仲實際。

23.4/35.4/56.2呢啲反而好難取代到。
16.4最優勢既野係近攝能力,呢D係其他定焦冇既野
問題係焦段仲要咁近影,主體會變形,而且近攝雖然比其他幾枝prime lens好,但放大率唔係1:1。

當然呢啲都係睇個人影相習慣,畢竟習慣唔=鐵則。

不過自己經驗,比較少見人買等效24mm都要用到咁大光圈,除非經常係低光環境/影銀河要加大入光量。
我都係拎嚟影星同銀河
影景影完可以crop
你就bullshit,收皮啦好嗎
轉會放成set野 睇下有無爸打啱

XT4 水貨 $9500 兩原廠電一副廠電 副廠雙充

XT-4 SmallRig L架 $300

16-55 2.8 剩鏡 $4900 無保無盒

35 1.4R $2600 行貨有保 有盒

50-230 II $1100 水貨 有盒有單

有意TG @uncle9iscool
岩岩入左 xt4 行
有 FUJINON XC50-230mmF4.5-6.7 OIS II (黑色) 個 code 買 $1099
本身已經買左, 有人要我 tg 我俾個code 俾你唔好嘥
https://t.me/wtfbbbq
code 已出, 不用再 tg 我
話都冇咁快 得番XT-4 同 L架
35.4幾吸引
原廠出咗支新閃燈ef-60,除咗logo根本同nissin支i60a一樣咁

Fujifilm ef-60
https://fujifilm-x.com/en-us/products/accessories/ef-60/

Nissin i60a
https://www.nissindigital.com/i60a
剩番一原廠一副廠電散賣

有無XT-4既爸打要

副廠電$150 原廠電 $300

另有副廠雙充 $180
入左部x pro 1先發現原來冇人WiFi sd card呢樣野
用嚟影大景有個靚前景就啱啱好
如果淨係景會太wide, 試下搵d 前景會易構圖d
(雖然有時覺得睇得呢d圖多睇到悶)
咁快有人接xt4
仲剩番啲電同埋個 smallrig L架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞